Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Å ena sidan, å andra sidan

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Ulrica Dahlqvist

Annons

Journalistik handlar om att förenkla men ändå inte. Det går till exempel inte att berätta om ett kommunfullmäktige, från början till slut, i en nyhetsartikel. Den texten skulle bli väldigt lång och få skulle läsa den. Då väljer journalisten, utifrån vad denne tror är intressant, att berätta om valda delar. Och vad som är intressant springer ur erfarenhet, kunskap och känsla för lokala förhållanden samt vad redaktionen tror är viktigast för publiken.

Annons

Annons

Det handlar inte om att förenkla argumentationen. Journalistik måste våga ta sig an även tyngre, mer komplicerade och känsliga ämnen, utan att förenkla verkligheten. Därför krävs det i bland längre texter, eller flera artiklar som belyser ämnen från olika håll. Exempel på det i dagens TH är artiklarna om cykelloppet Fjällturen som inte blir av i år. Läs gärna och begrunda.

Ett annat exempel är artiklarna om Funäsdalens IP som väckt ett visst engagemang. Frågan är egentligen inte ny, kommunen och föreningen har haft en dragkamp i flera år, om vem som egentligen ska står för drift och skötsel av idrottsplatsen. Kanske har det kommit till vägs ände? Åsikterna går isär och vi berättar om de olika perspektiven.

Förenkling får inte bli förvanskning. Båda sidor måste få komma till tals, det är någon slag grundregel för journalister. Å ena sidan, å andra sidan. Men vad är mest rimligt? Och någon måste ju ha rätt?! Ja kanske, men världen är ju inte alltid så svartvit som vi önskar.

Det är inte alltid vi journalister kan ge svar på de olika frågorna som dyker upp, men vi kan åtminstone ge underlag för att fundera vidare. Och försöka, så ärligt och så objektivt som vi bara kan, beskriva den verklighet vi har runt omkring oss.

Glad sommar på er!

Mikael Andersson

Chefredaktör/ Ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Till toppen av sidan