Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

Margareta Berntsson, Funäsdalen

Margareta föddes i juni 1940 i Hudiksvall och växte upp i Iggesund tillsammans med mor och far och en yngre bror. Efter avslutade studier tillbringade hon ett år i London som au pair. 1959 kom Margareta till Funäsdalen för att arbeta som lillvärdinna på Hotell Funäsdalen som då drevs av Erik och Margit Wallstam. I Funäsdalen träffade hon sin blivande make Pe-Be Berntsson som hon, efter utbildning till husfru på Hasselbacken i Stockholm, gifte sig med i Iggesunds kyrka. 1960 föddes Katarina (Ninna) och 1962 föddes Anna. 1962 blev makarna egna företagare för första gången då de byggde och sedan drev bensinstation i Funäsdalen. 1977 sadlade makarna om och byggde upp sitt andra företag, skidanläggningen Tännporten i Tänndalen, som de drev fram till 2002.

Annons

Annons

Margareta var samhällsintresserad, engagerad och driven och hon började tidigt intressera sig för politiken. Under många år var hon ledamot i kommunfullmäktige för moderaterna och där var hon drivande bl a när det gällde Bilprovningens och Systembolagets etablering i Funäsdalen. Hon var under en period även ersättare för ledamot av riksdagen

Margareta ansvarade en tid för Medborgarskolans verksamhet i Härjedalen och startade bland annat flygkurser i Sveg.

Genom makarnas skidanläggning blev hon engagerad som styrelseledamot i SLAO (numera Svenska Skidanläggningars Organisation) och var ständig ordförande på deras årsmöten. Under den här tiden var hon också engagerad i SHRs avdelning för Fjällföretagare. Margareta hade även flera uppdrag för bland annat InterReg och för Länsförsäkringar.

Under 40 år var Margareta med i Sveriges Lottakårer och utbildade sig där till befäl.

Margareta var som person mycket social och generös och månade om familj, släkt och vänner. Hon bjöd gärna in till goda middagar då hon fick hon utöva sitt stora intresse för matlagning. Ett annat intresse hon hade var handarbete. Som kuriosa kan nämnas att hon, genom Husmorsföreningen, var med och ”stickade” ihop pengar till Funäsdalens första gatulyse.

Margareta blev 82 år.

Vi saknar henne.

Familjen

Annons

Margareta Berntsson saknas av familjen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan