Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Redaktionsrutan: En bild säger mer än tusen ord

Bild: Mikael Andersson

Annons

Bilder behöver vi ju. Det fanns en tid när tidningsredaktioner hade fotografer. Och visst finns det fortfarande på större medier, men vi på mindre tidningar har varit utan i många år. En journalist i dag förväntas kunna det mesta. Förutom själva skrivandet så är det mer eller mindre självklart att även fotografera, gärna filma, kunna göra live-tv samt helst också vara en stjärna på sociala medier. Att göra poddar kommer också mer och mer.

Annons

Annons

Jag vet inte om jobbet blivit lättare genom åren, snarare är det kanske så att ju mer man ska kunna, desto grundare blir kunskaperna i varje respektive ämne. En fotograf, med den särskilda kunskap, erfarenhet, utbildning och blick för vad som är en bra bild – det är inte något man bara snyter ur en journalistutbildning. Alla bra resultat tar tid. Och när journalisten ska kunna "allt", samt helst göra mer fattas ofta den där tiden. Som behövs för att få till ett riktigt bra resultat.

Men det gäller väl inte bara journalistik, strävan efter att färre ska göra mer, det är någon slags allmängiltig samhällsinriktning vill jag påstå, på gott och (mest) på ont.

Bilden är hursomhelst viktig för oss. Ambitionen är att den ska vara mer än bara en bild, utan faktiskt berätta något och var en viktig del av det journalistiska arbetet. Sport är ju ofta rätt tacksamt. Där finns det mycket känslor, kamp, fart – svårt ibland att ge rättvisa i text, men en bild lyfter sammanhanget och ger läsaren en bättre förståelse för vad som hänt. Andra gånger kan det vara svårare. Men vi försöker. Och även om det kanske är lögn att kalla åtminstone mig fotograf så är det en del av jobbet.

Behöver du en körkortsbild eller liknande så erbjuder vi numera det på TH mot en ringa ersättning. Vi har drop-in på Härjedalsgatan 12, onsdagar mellan 0900-1200. Om den kommer att säga mer än tusen ord vet jag inte, men du får med den i ett kuvert. Och så får du en glimt av vår nya redaktion.

Välkommen!

Mikael Andersson

Ansvarig utgivare och chefredaktör

Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Till toppen av sidan