Annons

Annons

Annons

Lillhärdal

Göte Olingdahl, Uppsala, Olingdal – en känd profil i Härjedalen har gått ur tiden

Bild: Mikael Andersson

Annons

Göte Olingdahl, en person som fått betyda mycket för många i Härjedalen och i Sverige, har gått ur tiden. Göte Olingdahl föddes den 25 mars 1931 och hembudet kom den 7 juli i år. Vi deltar med hustrun, Gerd och barnen med familjer i sorg och saknad efter Göte. Pingstvännerna i Härjedalen har förlorat en ledare och ett föredöme som det är svårt att ersätta. En kulturpersonlighet och författare med respekt i breda läger har lagt ifrån sig pennan. En teolog med en ovanlig kompetens och förmåga har avslutat sitt livslånga teologiska forskande.

Göte var en naturmänniska och brukade ofta återvända till att hans första yrke och profession var skogsarbetarens. Skogen var hans hem och otaliga var de möten med skogens olika vilda djur som han fick erfara. Hans öga missade inte ett djur som fanns i blickfånget. Sin egen skog vårdade han med vördnad och stor kärlek. Jakt och fiske tillhörde livet för Göte. Skogarna och vattendragen runt Olingdal var som ett extra skafferi där Göte verkligen trivdes och tog vara på Guds gåvor. Många är de fyllda bärhinkar med hjortron, lingon och blåbär som han burit hem till sin familj. Kombinationen forskande teolog och hängiven naturmänniska gjorde Göte till den fina och varma person han var.

Annons

Annons

Göte växte upp under väckelsetider i byn Olingdal. Han präglades så starkt av detta att det blev ett naturligt livsval att bli evangelist och förkunnare. Efter avslutad bibelskola hamnade Göte som pastor i Filadelfiaförsamlingen i Helsingfors. Han stannade några lärorika år där men fick en insikt om att om man skall ge ut så måste man också fylla på. Han valde Uppsala för teologiska studier. Studierna blev omfattande och gjorde honom till en respekterad och omtyckt teolog.

Oftast när jag besökte Göte satt han i sin läshörna i biblioteket. Runt honom låg uppslagna böcker. Han var alltid upptagen med att ta del av den senaste teologiska litteraturen. Göte präglades redan i barndomen av ”läseriet” i Olingdal men blev dessutom en läsare i dess djupaste och finaste mening. Att läsa var ett livselixir för Göte.

Som författare producerade han en del facklitteratur. Förutom sin doktorsavhandling skrev han om och dokumenterade hembygdens både andliga, kulturella och sociala utveckling. Där kan nämnas följande böcker ”Läseriet i Lillhärdal” 2010, ”Kyrklig allmogekonst i Lillhärdal” 2012 och ”Flyttlassens tid” 2015. Konst från 1700-talet som av olika skäl lämnade Lillhärdal och hamnade i Östersund medverkade Göte tillsammans med andra till att den återbördades till Lillhärdal. Konsten pryder idag sin plats i Lillhärdals kyrka.

Han arbetade i många år som lärarutbildare dels i Härnösand men framförallt på institutionen för lärarutbildning vid Uppsala universitet. I sin roll som utbildare deltog Göte ofta i den offentliga debatten. Inte minst omkring utbildningsfrågor. Göte arbetade hårt för religionsämnets ställning i den svenska skolan.

Annons

Annons

Göte och Gerd träffades som studenter i Uppsala. De gifte sig 1962 och firade kort innan Götes bortgång sitt ”Diamant-bröllop”. Midsommardagen 2022 hade de varit gifta i 60 år.

Vi lyser frid över ett sällsamt ljus och vackert minne!

Återseendet väntar!

Lars-Ivar Nilsson, pastor i Härjedalens Pingstförsamling

Göte Olingdal. Foto: Privat.

Göte Olingdal i Lillhärdal. Arkivbild.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan