Annons

Annons

Annons

Annons

Sveg

Aarto Härjebäck, Sveg

Vår älskade Aarto har lämnat oss i stor sorg och saknad. Han föddes i Finland och förlorade båda sina föräldrar i tidig ålder. Mamman dog av sjukdom och pappan stupade i Finska vinterkriget. Tillsammans med många andra barn i samma situation fick han 1942 resa till säkerheten i Sverige.

Efter en kort vistelse i Värnamo hamnade han till slut i Duvberg där han fick en fosterfamilj. Aarto var då 11 år och fick hjälpa till på gården och någon svensk skolgång var inte aktuell. Däremot fick Aarto sedan göra värnplikten i Östersund. Aarto fick tidigt börja arbeta i skogen och har berättat många historier om bland annat huggning, kolning och flottning.

Annons

Annons

Det tuffa arbetet i skogen medförde ryggproblem som innebar omskolning. Han utbildade sig vid Svets- och verkstadsmekaniska i Mora. Han började sedan arbeta på Härje Mekaniska AB i Sveg och därefter på Vattenregleringsföreningen där han stannade i 25 år fram till sin pension.

Aarto var känd som en mycket skicklig yrkesman och inget var omöjligt för honom. Svets, mekanik, timring eller snickeri var inget som avskräckte Aarto. Lugnt och metodiskt tog han sig an sina uppgifter.

I början av 60-talet träffade Aarto sin Signe. De blev ett par och familjen växte snabbt. 1964 tog de över Signes föräldragård ”Anders”. Aarto ägnade sedan en stor del av sin fritid till att renovera gården.

Jakt var också något som betydde mycket för honom och älgjakten i Svantjärnåsen var helig. När han pensionerade sig började han renovera gården ”Västbacken” där han växte upp hos fosterfamiljen. Gården fick en rejäl uppfräschning och blev sedan hem till dottern Carina. Sonen Jan har tagit över gården ”Anders” och där också Aarto, fram till sin bortgång, bodde kvar tillsammans med Signe.

Aarto var Duvberg trogen och hade inget behov av att resa. Han älskade att tillbringa tid i sin snickarverkstad och otaliga snickerier skapades. Aarto var väldigt hjälpsam och ställde alltid upp om någon behövde hans kunskaper.

Annons

Aarto och Signe fick barnbarn och barnbarnsbarn som de följt på nära håll med stor glädje.

Aarto sörjs närmast av sin hustru Signe, barnen Jan, Carina och Ann-Christin, barnbarn och barnbarnsbarn.

Annons

Annons

Till toppen av sidan