Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
V: Lyssna på vårdpersonalen!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arkivbild

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Vänsterpartiet i Härjedalen ser med stor oro att vårdpersonal söker sig bort från vårdjobben. Enligt kommunens årsredovisning för 2021 så har man svårt att nyrekrytera till just vården. ”Rekryteringsläget är fortsatt utmanande när det gäller bristyrken som legitimerad personal inom skola och vård och omsorg”.

Det finns enligt begärda uppgifter från kommunen 228 underskötersketjänster i Härjedalens kommun. Sedan september 2018 har det varit 53 undersköterskor som sagt upp sig, vilket är nästan en fjärdedel av alla undersköterskor inom äldreomsorgen i Härjedalens kommun! Utöver dessa så har 22 undersköterskor gått i pension. Trots en blomstrande undersköterskeutbildning från kommunens sida, där det inte finns tillräckligt med platser i förhållande till antalet sökande, så är det ändå brist på personal.

Annons

Annons

Vi i Vänsterpartiet har påpekat gång på gång att kommunen måste börja lyssna på personalen som jobbar inom vården runt omkring i Härjedalen. Det har gått så långt att kommunen nu måste ta in hyrpersonal, och dessa pengar hade exempelvis kunnat användas till att förbättra arbetssituationen för personalen istället. Även de stigande sjukskrivningarna ser vi i Vänsterpartiet med stor oro över och det speglar också hur personalen inom vården mår idag.

Så här står det i kommunens årsredovisning för 2021 ”För tredje året i rad ökar både korttidssjukfrånvaron och långtidssjukfrånvaron”. Kommunen har en förklaring till varför korttidssjukfrånvaron ökar och där nämner man Corona som orsak för att vid minsta symptom skulle man stanna hemma. Men man ger ingen förklaring till varför långtidssjukfrånvaron ökar.

Det har varnats åtskilliga gånger år ut och år in att det här är på väg att hända, att folk flyr vården! Trots att man från personalens sida har påpekat att man är sliten så har kommunen inte lyssnat på personalen.

Det är viktigt med en dialog med personal, tydliga regler, utbildade schemaläggare och att det ges gott om tid för planeringstid.

Har arbetsgivaren en personal som får vara med att bestämma över sin arbetssituation så får man en mer engagerad personal som då orkar göra den guldkanten som de äldre i Härjedalens kommun ska ha! Även fast man har blivit äldre så ska man inte sluta att leva!!

Vi i Vänsterpartiet är medvetna om det ekonomiska läget i kommunen, men med det sagt så får man inte sluta att satsa för det kommer att kosta mer. Det är dags för en stor förändring!

Vänsterpartiet Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan