Annons

Annons

Annons

Fotboll

Heroiskt Härdal kom tillbaka – Hede hade segern i sin hand

Derbyt mellan Lillhärdal och Hede på Solberga hade det mesta ett derby ska ha. Oron hos hemmapubliken var stor i halvtid då Hede hade 4-1 men hemmalaget kämpade sig ikapp och knep en poäng.

– Jag försökte få fram att det var pinsamt att inte bjuda till bättre när så många hade kommit för att titta. Och grabbarna stod verkligen upp i andra halvlek, berömde hemmatränaren Magnus Theodorsson.

Text

Det bjöds på en väldigt underhållande match när Lillhärdal och Hede drabbade samman i ett härjedalsderby.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Knappt hade matchen börjat förrän Markus Westlund höll sig framme på en boll som hemmamålvakten Emil Dahlsten släppte retur på och gjorde 1-0 till gästande Hede.

Lillhärdal försökte men hade svårt att få till ordnat spel och det var Hede som dominerade ganska kraftigt med rörligt och smånätt spel vilket skapade stora luckor i hemmalaget. 2-0 kom också när Ashleigh Tuballa frispelades genom ett hemmaförsvar som ville ha både offside och hands under anfallet men domartrion var obeveklig. Då hade en knapp kvart spelats.

Lite hopp gavs till hemmapubliken när Lillhärdal fick en frispark utanför straffområdet. I laget finns ju Mattias Larsson som brukar vara vass på sådana lägen och även denna gång hittade hans skott in i mål, visserligen via ribban och ryggen på Hedes målvakt Olle Karlsson och in. Glädjen blev dock kortvarig för någon minut senare pangade Milton Loft upp bollen i krysset från distans.

Annons

Annons

– Det var ett riktigt fint skott men strax innan får han dra bort två av våra spelare med en liten vrickning, det är för dåligt, påpekade Theodorsson.

Då hade en halvtimme spelats och strax därefter nickades 4-1 in trodde de flesta men just innan nicken kom så hade frispark dömts för Hede. Dåligt att inte fria tyckte gästerna och deras tillresta publik men uppösta av framgången så skrek i ärlighetens namn de flesta Hedespelarna runt situationen på frispark och det påverkade nog att domaren var lite snabb på pipan, för frispark var det ju.

Hede fick dock sitt 4-1 mål precis innan halvtid då lagets skyttekung Kevin Dahlberg frispelades av Henrik Schwartz inne i straffområdet och Kevin satte bollen enkelt mot bortre stolpen.

– Det var en riktigt bra halvlek från vår sida, synd att det bara blev en, summerade Hedetränaren Tomas Grubb efter matchen då det pigga Hedelaget agerade tämligen ängsligt i andra halvlek när hemmalaget helt plötsligt gick betydligt tuffare in i alla situationer.

Andra halvlek blev som en ny match. Betydligt tuffare och grinigare och med ett hemmalag som tyckte att Hedespelarna jublat lite väl mycket i första halvlek, ja faktiskt så mycket att en spelare varnades för att håna sina motståndare.

Hedes spelövertag var borta och matchen blev jämnare. Lillhärdal som utan tvekan saknade gästernas löpstyrka lyckades ändå komma närmare sina motståndare och när Lars Carlström från ett fritt läge reducerade till 4-2 var det en rejäl väckarklocka. Denna gång var det Hedes försvar som agerade passivt och ville ha domartrions hjälp att få en offside, och visst var det hårfint men omöjligt att säga då gästernas backlinje var lite taggig vid tillfället. Då hade en knapp timme spelats och fem minuter senare kan hemmalaget göra sitt tredje mål via en straffspark som Mattias Larsson förvaltade.

Annons

Kriget på planen tilltog. Tacklingarna blev fler och fler och ibland i överkant hårda, frisparkar gavs och togs från båda håll. Några varningar hade säkert varit på sin plats men derbystämningen var det inget fel på. När hemmapelaren Oskar Jonsson lirkade sig fram längs kortlinjen borde LIF fått en straff då brytningsförsöket från en Hedespelare bommades helt och träffade smalbenen men det var på fel sida för linjemannen och domaren hade också en bra bit till situationen då spelet böljade rejält. Kvitteringen kom dock i minut 84, åter var det Lars Carlström som fick ett ganska fritt läge på högerkanten men istället för att sätta bollen i nät så lyckades han peta bollen inåt i planen till Albin Nilsson som serverades öppet mål. Åter var det vädjan om offside från Hede, även denna gång var det säkert hårfint på lyftningen över till Carlström som hela tiden låg högt för att utnyttja sin snabbhet i löpdueller med gästernas försvar.

Annons

– Grabbarna tyckte att det var offside, jag kan inte säga något om det för jag stod ju på andra sidan i båset, sade Tomas Grubb som inte tyckte att det var där trepoängaren tappades.

– Hade vi pumpat på som i första halvlek hade det gått bra. Nu föll vi ner i tempo och bjöd in Lillhärdal.

Nu hade Hede några ruggigt fina chanser även i andra halvlek men då hade comebackande hemmamålvakten Emil Dahlsten blivit varm i kläderna och spikat igen sitt mål.

Med helgens resultat summerade så visade det sig ändå att en poäng var väldigt viktig för båda lagen. Hede höll undan i kampen om kval då även toppkonkurrenterna tappade poäng och för Lillhärdal var den livsviktig i bottenstriden. Spelar Hede som i första halvlek är det dock ingen tvekan om att laget tar en kvalplats och mobiliserar Lillhärdal den kraft som visades i andra halvlek så är kontraktet till femman inte i någon större fara. Men som matchen visade, fotboll är något helt annat än tabellplacering och att två halvlekar kan skilja sig så mycket är ju det som ger sporten sin tjusning.

Annons

Lillhärdal–Hede 4–4 (1–4) Målen: 0-1 Markus Westlund (4) 0-2 Ashleigh Tuballa (13) 1-2 Mattias Larsson (25) 1-3 Milton Loft (30) 1-4 Kevin Dahlberg (45) 2-4 Lars Carlström (58) 3-4 Mattias Larsson (63) 4-4 Albin Nilsson (84).

Jubel efter Mattias Larssons frisparksmål i första halvlek.

Bild: Mikael Andersson

Tvärstopp. Tacklingarna blev fler och fler och stundtals väl hårda.

Bild: Mikael Andersson

Albin Nilsson på väg att rulla in bollen i öppet mål till 4-4.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Liam Kvarnström och hans Hede hade lekstuga i första halvlek.

Bild: Mikael Andersson

Magnus Liljemark styrde och ställde på Hedes mittfält, här hårt uppvaktad av Malte Proos.

Bild: Mikael Andersson

Emil Dahlsten i hemmamålet hade att göra i sin comeback.

Bild: Mikael Andersson

Fin brytning i hemmalagets straffområde.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Duellerna var många, precis som det ska vara i ett derby.

Bild: Mikael Andersson

Olle Karlsson agerade stabilt på det han hade att ingripa på.

Bild: Mikael Andersson

Bild: Mikael Andersson

Bild: Mikael Andersson

Bild: Mikael Andersson

Bild: Mikael Andersson

Bild: Mikael Andersson

Bild: Mikael Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan