Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Pastor – ”Gud är skaparen av allt”

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten Lars-Ivar Nilsson är pastor i Härjedalens pingstförsamling och menar att det är Gud som är skaparen av allt.

Annons

Den kommande helgen är temat i våra kyrkor ”lovsång”. En av de föreslagna bibeltexterna är hämtad från Uppenbarelsebokens fjärde kapitel. Där hyllas Gud som skaparen av allt.

Det hebreiska ordet för skapa, ”bara”, kan bara ha Gud som subjekt. Endast Gud kan av ingenting skapa någonting. Han ”…kallar på sådant som inte finns till som om det redan fanns till.” Romarbrevet .4:18. I Romarbrevets första kapitel beskrivs skapelsen vara det stora och kanske mest tydliga beviset för Guds existens. ”Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt”.

Annons

Den precision och detaljrikedom som skapelsen står för gör att logiskt tänkande och förnuft med nödvändighet leder till en skapare. Den offentliga debatten såsom den förs idag omkring tro på Gud handlar ofta om att välja mellan hjärta och hjärna eller tro och förnuft. När Julia Kronlid valdes som andre vice talman till Sveriges Riksdag ifrågasattes hon som lämplig för den posten utifrån att hon var kreationist (skapelsetroende).

Annons

Det blir verkligen en logisk kullerbytta när någon som skall sitta i Sveriges Riksdag inte får vara saklig och ifrågasättande omkring en teori som inte är mer än just så, en teori. Jag lägger inga politiska värderingar i denna kommentar om Julia Cronlid. Evolutionsteorin uppfyller inte de mest elementära kraven för att kunna beskrivas som beprövad och fastlagd vetenskap.

De mest vedertagna vetenskapsteorierna beskriver att för att något skall kunna redovisas som fakta så måste upprepade försök och tester leda i samma riktning och till samma resultat. Så är inte fallet med evolutionsteorin.

Det har aldrig kunnat beläggas eller upprepas att det kaos och den oordning som den så kallade ”urexplosionen” måste ha åstadkommit kunde leda till ordning och perfekta strukturer. Därför är Uppenbarelsebokens budskap om att lovsjunga Herren vår Gud som både skapare och Herre relevant och står inte i motsats till förnuft och kunskap.

Låt oss lovsjunga skaparen med både hjärta och hjärna!

Lars-Ivar Nilsson

Pastor i Härjedalens Pingstförsamling

Charles Darwin gav ut On the origin of species. Hans vetenskapliga tanke var evolutionsteorin, som förklarade hur naturens lagar fungerar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan