Annons

Annons

Annons

Sveg

Minnesord: Katarina Olpers, Sveg

I februari i år gick vår älskade Katarina Olpers bort efter en tids sjukdom.

Annons

Katarina föddes 1942 och växte upp i Södertälje, äldst i en syskonskara på fyra. Fadern var präst och musik var ett viktigt inslag i familjen. Redan som 6-åring fick hon börja ta pianolektioner. Under åren i flickskolan var det hennes uppgift att spela orgel vid morgonbönen och det berättas att hon gjorde det med stor säkerhet.

Från tidig ålder var hon också mycket intresserad av att handarbeta och när det blev dags att utbilda sig var textillärare ett självklart val. Efter utbildningen i Stockholm flyttade hon till Smedjebacken för sitt första jobb i Morgårdshammar. Där träffade hon även sin blivande man Börje. De gifte sig 1968 och fick barnen Helena och Jonas. 1979 gick flyttlasset igen, denna gång till Sveg där Börje fått jobb som musiklärare. Efter ett år fick även Katarina jobb som textillärare, en tjänst som hon var trogen fram till pensionen.

Annons

Annons

Fritiden ägnades mycket åt handarbete som fortsatte vara hennes stora intresse. Idéerna flödade ständigt kring stickning och sömnad. Det blev många klädesplagg, både till sig själv och till familjen. Hon sydde även flera folkdräkter, bland annat sin egen moradräkt och fick också på uppdrag av Svenska kyrkan sy flera kåpor, allt utfört med stor noggrannhet och precision. Hon hade ett i det närmaste exakt ögonmått!

Efter pensionen engagerade hon sig i Röda Korsets sygrupp där hon fick utlopp för sin kreativitet, bland annat i form av olika återbruk. Hon hade även uppdrag som textilansvarig i Svenska kyrkan.

Musiken var självklart också en stor del av livet, ett intresse som hon delade med Börje. De spelade tillsammans i många olika sammanhang. Hon vid pianot men lika ofta på fiol, något som hon lärde sig av Börje. Många var de spelmansstämmor de besökte på somrarna under 1970-talet då det begav sig. Tillsammans med Börje var hon också en flitig medlem i Svegs körsällskap. Hon hade ett otroligt gehör och ägde förmågan att hitta på andrastämmor i stunden.

Under de senare åren var den nära relationen till barnbarnet Linda, Jonas dotter, en stor glädje för henne, särskilt sedan Jonas 2015 tragiskt gick bort efter en hjärtinfarkt.

Som person var Katarina både kreativ och noggrann men framförallt minns vi hennes värme och omtänksamhet. Hon var alltid mån om att andra skulle ha det bra. Vår saknad efter henne är stor.

Börje, Helena och Linda

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan