Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Se upp för stupröret

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Jag kan väl börja med att erkänna att Tidningen Härjedalen är rätt hårt fast i stupröret. Gränserna för vårt rör sammanfaller med Härjedalens gränser. Här har vi vårt bevakningsområde, vårt journalistiska uppdrag och i allra högsta utsträckning våra läsare – ja hela vårt sammanhang.

Det är tryggt, lite ombonat och vi får bekräftelse på att det vi gör betyder något och är viktigt. En känsla som säkert går att översätta från TH:s tidningsredaktion till många andra i Härjedalen.

Annons

Annons

Men det finns en fara med stuprörstänket. Självklart händer det viktiga saker runt omkring oss, saker som påverkar vår vardag. Om vi bara brydde oss om Härjedalen, om vi så att säga höll oss stenhårt inne i vårt stuprör och inte såg något annat, skulle vi få ganska stora problem med att förstå vad som händer i samhället.

När man pratar om stuprör och stuprörstänkande, så menas i allmänhet att man är fast i ett visst synsätt och inte bryr sig om eller vill veta av andra perspektiv. Och om flera människor befinner sig i samma stuprör, så bekräftar de hela tiden varandra, och samma åsikter förstärks. Det är rätt bekvämt, skönt och ombonat. Men behöver inte bli ifrågasatt utan kan sitta där i sitt stuprör och klia varandra på ryggen. Medan andra sitter i andra stuprör, och myser med sina åsikter.

Stuprörstänkandet, vill jag påstå, förstärks i dagens sociala medier-samhälle, där vi lätt kan välja bort de vi inte vill umgås med, och istället möta de som är som oss, tycker som oss och vill som oss. Och inte minst, bekräftar oss.

Men ett samhälle behöver vara som en flod med många strömmar. Stuprörstänkandet och beteendet drar isär oss och lyfter hela tiden det som delar oss, istället för det som vi har gemensamt. Olika åsikter kommer alltid att finnas och ska finnas, men vi måste också vara beredda att diskutera dem och låta oss påverkas. Vi måste bryta oss ut ur stupröret.

Annons

Med det inte sagt att TH ska börja skriva om Ljusdal, Östersund eller Dalarna. Härjedalen är trots allt ett ganska omfångsrikt stuprör, eller kanske mer som en hängränna. Här flödar massor av åsikter, idéer, perspektiv och inte minst nyheter. Så pass att det väl räcker till.

Mikael Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan