Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Alla borde gå på fullmäktige

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Kommunfullmäktige i Härjedalen.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Någon gång har jag fått frågan om jag är politiskt intresserad. Lite så där med undermeningen att jag själv kanske borde engagera mig politiskt. Nog har tanken slagit mig, även om ett politiskt praktiskt engagemang i min värld är svårt att kombinera med jobbet som journalist. Vi vill ju, och förutsätts hålla oss oberoende när det kommer till politik.

Annons

Men självklart är jag politiskt intresserad. Skulle jag annars ha suttit av nästan vartenda fullmäktige i Härjedalen de senaste åren?

Annons

Det skulle möjligen kunna skyllas på mitt jobb. Lokaljournalistik är ju journalistik om det som händer närmast runtomkring oss, och där spelar den lokala politiken en stor roll. En budgetdebatt i kommunfullmäktige i Härjedalen, kommunens högsta beslutande politiska organ, är för TH betydligt mer intressant än något som händer i Sveriges riksdag. Just här fattas många av de politiska beslut som ofta har väldigt stor påverkan på vår vardag. Därför är det viktigt för oss som tidning att vara med, försöka följa vad som händer och skriva om det.

Allt är svårt att få med, men det journalistiska hantverket handlar också om att välja. Det gäller oavsett om journalisten befinner sig i USA och har hela det smörgåsbordet av nyheter att välja från, eller om det handlar om ett fullmäktige på Folkan i Sveg. Vad är mest intressant, viktigt och uppseendeväckande? Hur påverkas vi av besluten? Vad måste TH berätta?

Det journalistiska valet är ingen exakt vetenskap och vi träffar inte alltid rätt. Men det bygger på kunskap, erfarenhet och tradition. Precis som andra hantverk. Den som vill ta del av allt har ju faktiskt möjlighet att göra det. Kommunfullmäktige är en öppen tillställning, och sänds även live på kommunens hemsida. Alla härjedalingar borde någon gång under livet följa ett fullmäktige.

Annons

Annons

Jag är inte politiskt engagerad, men som journalister är vi alla på TH engagerade i den lokala politiken. Jag tror att fler skulle må bra av att engagera sig lite. Och politiken skulle också tjäna på det.

Mikael Andersson

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan