Annons

Annons

Annons

Lillhärdal

Minnesord: Ingrid Mattsson, Lillhärdal, 101 år

Vår älskade mamma Ingrid Mattsson lämnade oss den 23 september 2022 i en ålder av 101 år och 10 månader.

Mamma växte upp på gården Penningbacken i Sunnanå, Lillhärdal. Hon var dotter till Kerstin och Halvar Modin och näst yngst i en syskonskara på 10 barn. Tre av syskonen dog som barn. Två bröder emigrerade till Kanada. Kvar i Lillhärdal blev tre systrar och en bror.

Annons

Barnen fick tidigt hjälpa till med diverse sysslor på gården. Mamma trivdes bäst med att vara hos hästen. Ett intresse hon tog med sig i livet. Mamma tyckte mycket om att se hästsport på tv.

Redan som fjortonåring fick mamma tillsammans med en äldre syster ansvaret att ta hand om familjens kor på fäbodvallen. Först på Granbodarna och några år senare på Ryflovallen. Mamma berättade ofta om fina minnen från Ryflovallen, som hon var särskilt fäst vid. Senare i livet blev hon ägare till vallen och tillbringade mycket tid där tillsammans med vår pappa John.

Annons

Förutom fäbodkulla tjänstgjorde mamma som ung som barnpiga i några gårdar och senare som kocka för ett lag skogsarbetare. Det var där hon träffade sin blivande man John. De flyttade tillsammans på pappas hemgård ”uppe i åsen” i Lillhärdal, där vi döttrar växte upp.

Efter ett antal år hemma började mamma arbeta i livsmedelsaffär i byn och senare som ”mattant” på barnbespisningen i Sveg.

Familjen flyttade så småningom till eget hus nere i byn. Där upplevde mamma och pappa sin 50-åriga bröllopsdag samma år som pappa gick bort.

Både mamma och pappa tyckte mycket om att vara ute i skog och natur. Det var bärplockning, fiske och strövtåg som gällde. På vintern åkte vi skidor och sedermera skoter. Vi minns med glädje många fina utflykter med oss alla barn och barnbarn både sommar och vinter.

Till mammas intressen hörde i övrigt matlagning, vävning och handarbete. Hon var också engagerad i olika föreningar.

Mamma fick två döttrar, sex barnbarn och elva barnbarnsbarn. Familjen betydde mycket för henne. Hon engagerade sig i våra liv och ville vara uppdaterad på var alla bodde, arbetade med och så vidare. Mamma var en energisk person. Hon var social, omtänksam, givmild och hade en härlig humor.

Vi är tacksamma för att hon fanns hos oss så länge och saknar henne mycket.

Ingegerd och Siv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan