Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: ”Ett landskap utan egen tidning finns inte”

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Jag har lånat ovanstående citat från en trogen läsare som ganska ofta ger välkommen återkoppling på TH:s arbete. Det ligger ju en hel del i det. Visst hade Härjedalen funnits även utan Tidningen Härjedalen, så helt bokstavligt kan vi inte tolka utsagan. Men utan TH hade vi hade förmodligen vetat betydligt mindre om vår lilla och stora del av världen.

Annons

Sociala medier i alla ära, de har trots allt inte existerat under nästan åttio år som TH har gjort. I vårt källarkiv, och även på biblioteket i Sveg, finns i stort sett vartenda ex av tidningen som getts ut kontinuerlig sedan starten 1944. Samt några ännu äldre varianter av tidningen. Det är ett historiskt dokument, en berättelse om det moderna Härjedalens framväxt.

Annons

Och så fortsätter det ju. Varje nummer av TH, och i stort sett varje artikel vi publicerar på www.tidningenharjedalen.se, är ett stycke samtidshistoria som i framtiden blir dåtidshistoria. Jag är övertygad om att 50 år fram i tiden så kommer människor att slå upp TH från början av2023 och läsa om vår nutid. Med förtjusning.

I den här spalten använder jag ofta lite högtravande ord och utryck som demokrati, oberoende, det fria ordet och så vidare. Men journalistik är också ett slags pågående samtidsdokumenterande, som i samma stund som det publiceras blir en del av vår gemensamma historia. Det må vara en ny bok om vintertältning, årets idrottskvinna eller att förskolebarnen i Vemdalen ska få mer plats; alla är de exempel på dagsaktuella nyheter, och på samma gång dokument för framtiden.

TH:s texter, ord och bokstäver finns kvar och blir en del av det Härjedalen som vi kallar vårt hem.

Mikael Andersson

Chefredaktör/ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Bild: Johannes Berndalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan