Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Är journalistiken ljuset i mörkret?

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Jag vet inte om ni noterat det, men tidningen Dagens Nyheter har en pågående kampanj som sammanfattas i meningen ”för en upplyst värld”. I stora drag handlar det om att det behövs något ”som riktar sitt ljus mot verkligheten, som lyser upp livet, konsten och världen”. Och att i ”mörkret så kan makten verka ostört och rädslan hitta sin näring”.

Annons

Annons

Detta något är då journalistiken. Ja kanske inte artiklarna om Paradise Hotel, Farmen eller det senaste kändisbråket, men reportagen om krigets verklighet i Ukraina, avslöjande om korruption och maktmissbruk och orsak och följder av gängkrigen i Stockholm – det är sådant som kvalar in.

Jag är den förste att ställa upp på journalistikens viktiga roll i ett demokratiskt och öppet samhälle. Vi behöver alla en oberoende och objektiv granskning och rapportering av vad som sker runt omkring oss i samhället. Sedan kanske jag skulle vara lite försiktig med att kalla Tidningen Härjedalen för ljuset som lyser i mörkret. Nog för att några dagar i januari har varit hyfsat kalla och TH är bra att tända brasan med, men vi kanske inte heller ska försöka klä på oss en alltför stor kostym.

Å andra sidan törs jag säga, med en viss stolthet, att TH genom åren också har riktat det journalistiska strålkastarljuset mot sådant som åtminstone ingen annan har haft förmåga, kunskap eller vilja att lysa upp. Så visst delar vi den uppgiften med Dagens Nyheter, om än i ett betydligt mindre sammanhang, både uppdragsmässigt och resursmässigt.

Kan vi vara en liten brasa i Härjedalen så är vi glada över det. Oberoende journalistik om och för vårt lokala sammanhang behövs, gärna mer än mindre.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan