Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: När lokalpressen går ål in

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Sommarens specialsatsning mot tjuvfiske av ål i har hittills resulterat i mer än hundra beslagtagna ryssjor. Men de som ägnar sig åt olagligt fiske åker i stort sett aldrig fast. Foto: Kustbevakning

Bild: Kustbevakning

Annons

Det har ju skrivits rätt mycket om före detta statssekreteraren och journalisten P.M. Nilsson. Statsminister Ulf Kristerssons närmaste man fick lämna sin post efter att det blivit känt att han tjuvfiskat ål och straffats för det.

Själv lyssnade jag på P1:s Medierna i helgen, ett program som bevakar och granskar oss journalister. Ett av mina favoritprogram faktiskt, inte minst för att det är roligt att höra kollegor, som ibland trampat i klaveret, försöka slingra sig (som ålar). Vi journalister är ju vana att ställa frågor och ifrågasätta, men inte riktigt lika vana att själva bli utsatta för granskning. Det kan nog vara nyttigt.

Annons

Annons

Hursomhelst, programmet tog även upp ”Ålgate” och hur historien kom upp till ytan. Räck upp handen den som tror att P.M. Nilsson själv gick ut med ett pressmeddelande om att han tjuvfiskat ål. Riktigt så var det inte. Istället var det lokalreportern Jens Svensson på Sydöstran i Blekinge, som fick en ärendelista med strafförelägganden på sitt arbetsbord. Där dök det olagliga fisket upp.

En hel del sådana ärendelistor passerar även här på redaktionen. Samt åtal, domar, kommunala handlingar, tips som rings, mejlas eller lämnas in personligen, folk som skriver på sociala medier – allt det där är exempel på hur vi får in information som i sin tur kan bli nyheter i Tidningen Härjedalen. Vårt uppdrag som journalister är att sortera, värdera och försöka plocka ut det som kan vara ”en grej”. Alltså en bra nyhet. Vi kan inte berätta allt, och vi kan inte berätta saker hursomhelst, eftersom vi bland annat har pressetiska regler att förhålla oss till. Men om det dyker upp en tjuvfiskande statssekreterare, ja en sådan ”grej” är svår att gå förbi.

P. M. Nilsson skulle troligen ha kunnat fortsätta sitt statssekreterarjobb, och kanske också sitt ålfiske, om det inte vore för en lokaltidning i Blekinge. Han gjorde säkert ett bra jobb, och det går ju såklart att diskutera vilka lik man kan ha i garderoben, som statsministerns närmaste man. En nyhet var det hursomhelst, sprunget ur en ganska rutinmässig journalistisk bevakning. Samma jobb som vi pysslar med här på TH, och alla andra lokala medieredaktioner runt om i Sverige.

Mikael Andersson

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan