Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Demokrati kräver lite koll

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Johannes Berndalen

Annons

Ibland är det ju rätt skönt att bara låta någon annan bestämma. Vad man ska äta, vad man ska ha på sig, var man ska fara, och så vidare. Bara flyta med och låta någon annan ta beslutsångesten, våndan över vänster- eller högersväng eller ovissheten om vilken skjorta, grön eller rosa, som funkar bäst på middagsbjudningen.

Riktigt så fungerar det inte i en demokrati.

Annons

Visst, vi har politiker som representerar oss och till större eller mindre del även våra åsikter. Vi har förtroende för dem vi röstar på i våra allmänna val – att de bäst representerar oss i det beslutsfattande som påverkar oss alla.

Annons

Så i viss mening lämnar vi ju över och låter någon annan bestämma.

Men en demokrati kräver också viss insikt, kunskap och förståelse. Ta något så byråkratiskt som en fördjupad översiktsplan. I grunden handlar det om politik, om att våra beslutsfattare ska bestämma hur ett område används i framtiden.

Det här är ingen ledartext med åsikter för eller mot i sak. Men jag tar ställning för att vi som medborgare måste förstå hur den politiska processen fungerar. Vi måste hålla oss à jour med vad våra politiker vill i olika frågor, hur de ställer sig, var de står. Och har vi inte koll på det så måste vi fråga.

Ofta gör vi det lätt för oss som medborgare och skyller på politiker. Och det kan vi ju göra. Men i vissa lägen kan det finnas minst lika stort fog att skylla på oss journalister, som inte gjort vårt jobb ordentligt och faktiskt lyft de frågor som är viktiga för många människor. Och ibland måste man som medborgare också ta sitt eget ansvar för att bli informerad. För att kunna vara med och påverka, inte minst genom att lägga sin röst på de politiker som bäst representerar det man tycker själv.

Det här kanske är att sparka in en öppen dörr, må det vara så då. Det jag egentligen vill komma till är att TH är ett bra sätt att ha koll på vår lokala demokrati i Härjedalen. Många tecken blev det men jag fick det sagt till slut.

Mikael Andersson

chefredaktör och ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan