Inger Larsson är själv med i Ytterhogdals Röda Korsets krets. Som regel brukar hon inte svara på misstänkta telefonsamtal, och hon har en app i telefonen som varnar för sådana. Men den här gången kom samtalet direkt till hennes hörapparat.
– Det var en kvinna som utgav sig komma från Röda Korset och ville att jag skulle skänka pengar till Ukraina. Det lät väldigt seriöst från början. Men sedan blev det lite oklart om det handlade om en engångssumma eller en månadsbetalning, berättar Inger Larsson.
Kvinnan i telefonen ville att Inger skulle bli medlem i någon slags undergrupp i organisationen, som stöttar Ukraina. Men när Röda Korset kretsen senare tog kontakt med Röda Korset, så fick de information om att det inte finns några sådana undergrupper man kan bli medlem i.
Annons
– Jag förstod att det var något lurt och la på till slut, säger Inger Larsson.
Annons
Hon har fått flera samtal som hon tror är från bedragare. En gång ringde två personer från PRO, då var det hennes man Börje som svarade.
– Men det var också några som försökte lura oss på pengar, de är lurendrejare allihopa, säger Inger Larsson.
– Jag tycker inte om detta, vad vet man, en dag kanske man går på det när någon ringer. Det gäller att svara rätt hela tiden och lägga på.
Hur ska man svara då tycker du?
– Det är bara att säga nej, nej nej!
Enligt Jana Solsten, kommunpolis i Härjedalen och Berg, är dessa typer av bedrägerier något som pågår hela tiden.
– Ofta har det att göra med något som är aktuellt, något som ligger i tiden. Nu till exempel är det nya elstödet på gång. Då kan de ringa och säga att man behöver logga in för att kunna ta del av det, säger hon.
Bedragarna riktar sig oftast mot äldre människor, men även yngre drabbas. Det handlar om organiserad brottslighet och polisen har mycket information om bedrägeri på sin webbsajt. Där kan man bland annat läsa att man ska vara ”försiktig när du blir uppringd av telefonförsäljare du inte känner till. Ett enkelt tips är att avsluta samtalet för att undvika att få en oönskad faktura.”
En annan uppmaning är att aldrig använda bank-dosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar en via telefon.
Annons
Det är också en informationskampanj på gång från polisens sida, riktad mot äldre människor, om hur man upptäcker och skyddar sig mot bedrägerier.
Annons
– Blir man drabbad så är det jätteviktigt att man polisanmäler, och blir man av med pengar ska man ta kontakt med sin bank. Sedan är det viktigt att vi pratar om det här och fortsätter påminna varandra, så att det inte glöms bort. De här bedragarna kommer hela tiden på nya saker, säger Jana Solsten.
Fakta
Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier
*Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
*Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
*Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
*Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
*Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Källa: polisen.se