Hur kan Anders Häggkvist (C), ordförande i socialutskottet, säga att nedläggning av demensavdelningarna i västra Härjedalen endast är en omdisponering av lokaler och därför inte behöver behandlas och beslutas i kommunfullmäktige? Mycket mindre "stora ingrepp" som hygienpaket och köksutrustning i Funäsdalen tas upp i fullmäktige.
Som planen ser ut nu ska det inte vara demensboende i Hede och Funäsdalen. Jag förstår inte heller hur det kan vara en rättvis fördelning med 13 korttidsplatser i Sveg och endast 2 i Funäsdalen och 1 i Hede. I Sveg 2 närvårdsplatser och inga i Hede och Funäsdalen. De bägge demensboenden i Funäsdalen (6 platser) och Hede (6 platser) är nu stängda. I Sveg finns det 28 demensplatser och i Ytterhogdal finns det 6 demensplatser. Det ska bli 3 nya säboplatser i Hede och 5 nya i Funäsdalen, så i totalt blir det 3 platser mindre i Hede och 2 platser mindre i Funäsdalen. Redan nu händer det ofta att folk från Hede och Funäsdalen inte kan erbjudas plats på respektive boende, utan placeras i Sveg eller Ytterhogdal.
Annons
Annons
LÄS OCKSÅ: Svar direkt – Alltid brukarens behov i första hand
5 Färre säboplatser blir det i hela Härjedalen. Så visst måste det ge en besparing. Men det blir inte färre som behöver omsorg. Antalet personer äldre än 75 år förväntas fördubblas fram till 2050. Och även med en positiv utveckling av äldres funktionsförmåga talar det mesta för ett växande behov av vård och omsorg.
Väljer de, som inte får plats i särskilt boende i Hede och i Funäsdalen, att bo kvar hemma kommer hemtjänsten att kosta mycket mer. Det ökar risken för ofrivillig ensamhet och även för de anhöriga som sitter “fast” hemma. Om de förflyttas till Sveg har anhöriga inte möjlighet att vara tillsammans med sina nära för att de är placerade för långt bort. Det kan vara ekonomisk svårt att hälsa på och det påverkar också miljön med mycket mer bilåkande.
Anders Häggkvist ser nedläggningen av demensplatserna endast som en omfördelning av lokaler. Men andra ser det som en “tvångsförflyttning” av personer till Sveg p.g.a. brist på plats i Hede och Funäsdalen. ”Tvångsförflyttningar” av personer med demenssjukdom till en hel ny omgivning med, för dem, ny personal, splittring av familjer och därmed även ökad risk för mer ensamhet och psykisk ohälsa. Hur påverkar detta arbetsmiljön för personalen, boendemiljön för de boende utan demens och för de med demens?
Annons
Och vad säger de politiska partierna? Endast Vox Humana har yttrat sig. Jag vet att frågan om nedläggning av demensavdelningarna har varit upp i styrelsemöte hos socialdemokraterna och ledamotsmötet i höstas och de vill att demensboende ska vara kvar i Hede och i Funäsdalen. Hur kan då Christer Nordkvist (S) vara med och besluta om nedläggning i socialutskottet?
I äldreplanen står det att det ska vara delaktighet från medborgare vid utformning av nya boendeformer. Stängning av demensboenden har varit upp i HRPF 31/5 : omorganisering av kommunens demensboende kan bli aktuell. Inget mer i något protokoll. Var finns delaktigheten?
Och då frågar jag Mikael Andersson: Kan inte journalister kasta ljus på verkligheten så att makten inte kan verka ostört i mörkret?
Barbera van Doorn
Engagerad Hedebo