Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

Läsartext
Betraktelse: Ordets hörare och görare

Detta är en läsartext.

I det första kapitlet i Jakobs brev lyder uppmaningen: "Bli ordets görare, inte bara dess hörare, annars tar ni miste". (vers 22).

På Rödfjället i västra Härjedalen föddes hösten 1795 en pojke som föräldrarna gav namnet Aanta. Hans fullständiga namn var Anders Thomasson Fjellner. Under uppväxtåren som rengetare längtade han efter besöken av kateketen, den kringvandrande förkunnaren och läraren. Denne hade sin stora Bibel klövjad på en ren.

Annons

Annons

"Tat Ailes Tjalog" (Den Heliga Skrift) stod det med guldbokstäver på pärmen. I Bibeln fick Aanta ta sina första stapplande steg i läsekonsten. Och en vacker dag blev det hans tur att bära ut Jupmelen Baakoe (Guds Ord) till sina stamfränder i Torne och Lycksele lappmarker. Renskötarsonen från Rödfjället fick förmedla det kärlekens, hoppets och frälsningens budskap som når dig och mig i nådens år 2021.

Hans nötta Bibel finns kvar. Här och var mellan bladen ligger pressade blomster från fjällängar som han vandrat över. Blomstren har för länge sedan förlorat sin sommardoftande friskhet, men Ordet har inte förvissnat. Det är lika friskt och levande som när Fjellner läste det för de församlade i Gillesnuole. Utan Guds Ord förvissnar allt liv!

I fastans tid talar Gud till oss genom profeten: "Detta är den fasta jag vill se; att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom..." (Jesaja 58: 6 f.).

Vi ber med omkvädet i en psalm som vi fått från Afrika:

"Gud, låt ditt ord i mitt liv få råda,

att andra där din kärlek kan se.

Ja, låt ditt ord i mitt liv få råda,

då kan din vilja". Amen.

(Sv. ps. 89)

Bo Lundmark

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan