Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Inför intraprenad inom äldreomsorgen i Härjedalen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Blåvingen är en del av äldreomsorgen i Härjedalens kommun.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Intraprenad är ett sätt för kommuner att låta en enhet att bli självstyrande och bestämma över verksamheten. Kommunen är fortfarande huvudman. Kommunen ger en klumpsumma till verksamheten och då får de göra en egen budget utifrån den. Verksamheten bestämmer själv vad pengarna ska användas till, exempelvis löneförhöjningar. Budgeten löper oftast över flera år och de kan ta med sig ett ekonomiskt överskott eller underskott till nästkommande år.

Annons

Annons

Personalen är också fortsatt anställd hos kommunen. På detta sätt blir de olika verksamheterna mer självstyrande över hela sin arbetsdag och får även mer ansvar för sin verksamhet. På detta sätt stärks de olika personalgrupperna eftersom man får mandat över sin verksamhet och då känner sig stolt över att kommunen har tillit för sin personal.

Man bestämmer även över sitt schema samt verksamhetens planering så att den stämmer med vårdtagarnas genomförandeplaner. Det blir då även en säkrare och tryggare vård för alla!

Det har införts Intraprenad över andra delar av Sverige och det har varit ett lyckat koncept. Men för att kunna göra det så bra som möjligt så krävs det att chefen för verksamheten är insatt i vad Intraprenadskap innebär så att det inte blir osäkerhet innan man börjar, för om det blir det så kan det lätt blir rörigt!!

Vi i oppositionen har även skickat in en motion inför kommunfullmäktige den 2 mars för att upplysa om att detta finns och vill att kommunen inför detta i någon av äldreomsorgens verksamheter.

Karin Holmin, Oppositionsråd (VH)
Jeannette Ek (V)
Bengt-Arne, Baben - Persson (L)
Margareta Mahmoud-Persson (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan