Annons

Annons

Annons

Markstriden i Sersådalen

Kommunen i klinch med Samernas riksförbund om Härjedalsdomen

Det finns olika sätt att tolka Härjedalsdomen. Det går att läsa i kommunens överklagande om en detaljplan i Sersådalen, där länsstyrelsen sagt nej, och får medhåll från Svenska samernas riksförbund (SSR).

För kommunen är det en viktig principfråga, hur Härjedalsdomen och riksintresse för rennäring på privata marker ska tolkas. Likaså för SSR som har en helt annan uppfattning än Härjedalens kommun.

Text

Jenny Wik Karlsson är verksamhetschef på svenska samers riksförbund. Lars-Gunnar Nordlander (S) är kommunalråd i Härjedalens kommun.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Kommunen beslutade förra året att anta en detaljplan för ett område vid Björnrike, Sersådalen, där det planeras fritidsboende med hundratals bäddar, för att skapa utrymme för den ökande turismen. Men Länsstyrelsen upphävde beslutet, bland annat för att riksintresset för rennäringen inte tillgodoses. I kommunens överklagande motiverar de bland annat sin sak med att härjedalsdomen ska gälla på privata marker, och att samebyarna som påverkas ska göra avtal med berörda markägare.

0 kren månad

Läs för 0 kr i en månad.

Därefter 119 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på tidningenharjedalen.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan