Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Öppet brev till Svegs socialdemokratiska förening

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Socialdemokraternas budgetförslag inför 2023 presenterades av Mikale Damberg vid en pressträff i riskdagens presscenter.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Undertecknad, Lennart Svensson, Ytterberg, meddelar härmed att jag inte kommer att förnya mitt medlemskap i Socialdemokraterna, vare sig lokalt eller på det nationella planet.

Skälen är att jag anser att det Socialdemokratiska Arbetarpartiet alltmer närmar sig det högerinriktade borgerliga blocket och vänder sig från folket.

Jag tänker inte går in på det mera historiska misstagen som avregleringen av den infrastrukturella elförsörjningen (energiminister Jörgen Andersson (S) 1996) och kommunaliseringen av skolan (skolminister Göran Persson (S) 1989). Båda dessa beslut ligger till grund för att de marknadsliberala krafterna tog över två oerhört viktiga politiska som demokratiska områden från folket och folkstyret.

Annons

Det som dock blev kulmen och som ledde till mitt beslut är den miserabla processen kring den S-ledda regeringens ansökan om medlemskap i NATO. Det fanns inget kongressbeslut om att söka medlemskap i NATO. Frågan avgjordes i slutet av en mandatperiod, när ett allmänt val stod för dörren mindre än ett år framåt. Detta är ett avsteg från socialdemokratisk tradition och ett hån mot demokratin. Jag tror inte att Stefan Löfvén hade agerat på samma sätt.

Annons

Magdalena Anderssons (S) pr-kampanj för ett medlemskap i NATO var en

enpersonsshow. Att gå i "armkrok" med högerns (Moderaternas ledare) och posera i stridsvagn liknade mera en amerikansk personvalskampanj än en ordinär svensk valturné.

Hade Socialdemokraterna hanterat detta seriöst hade frågan om medlemskap först gått till en folkbildande folkomröstning. Jag tror dock inte att det blivit ett nej till NATO i en folkomröstning, men S hade visat respekt för demokratin och inkluderat folket. Sedan borde frågan varit öppen fram till det allmänna valet. Då hade S haft ett lysande möjlighet att styra valrörelsen. Nu var frågan avgjord vilket gjorde att borgarna (läs SD och Jimmie Åkesson) fick sätta agendan i valrörelsen. Rätt hanterat är jag övertygad om att vi haft en annan regering i dag och att Magdalena Andersson (S) varit statsminister.

På det lokala planet stiger jag av i protest mot den klandervärda hanteringen av projektet att överlämna enskilda vägar till kommunens bybefolkning. Detta kommer att medföra ökade kostnader för bybor, men inte för invånare i tätort (ex. Sveg och Funäsdalen).

Annons

Jag sitter själv som sekreterare i Ytterbergs Vägsamfällighet GA 4 (avgår dock i april). Vi har i flera skrivelser, protokollsutdrag med mera riktat till projektledare och senast till kommunchef Gunnel Gyllander bett om information om hur projektet fortskrider. Härjedalens kommun, inklusive företrädare för Socialdemokraterna, har svarat med fullständig tystnad. Även här visar S förakt för folket och dålig respekt för demokratin. Det är allvarligt.

Annons

Det är i sammanhanget intressant att läsa en artikel i Tidningen Härjedalen där kommunalrådet Lars-Gunnar Nordlander (S) ondgör sig om beslutet att dra om E45 förbi Sveg. Nordlander säger att beslutet är " Djupt beklagligt". Nordlanders partikollega, Statsrådet Tomas Eneroth (S), försvarade emellertid beslutet i Riksdagen 2018.

Lars-Gunnar Nordlander går "armkrok" med Moderaterna och Centern kommunalt och "kör över folket" för att överlämna enskilda vägar till byarnas invånare samtidigt som Nordlander klagar på riksdagsbeslut fattat av hans eget parti (S) som rör samma angelägenhet. Tala om "Janusansikte" och politisk paradox.

Lennart Svensson
Ytterberg

Fotnot: Lars-Gunnar Nordlander har fått möjlighet att svara på insändaren men har avböjt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan