Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Hur firar du den åttonde mars?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Moa Enermo

Annons

Det är inte varje dag som TH kommer ut på en dag med speciell betydelse, som den åttonde mars. Dagen är av tradition inte så stor i Sverige och när jag själv växte upp var det knappt någon som visste vad det handlade om (som jag minns det). Lite annorlunda är det idag.

Nu uppmärksammas den internationella kvinnodagen, inte minst i media. Radion brukar spela en större andel låtar av och med kvinnliga artister och varje tidning med lite självrespekt försöker fylla sidorna med reportage och bilder på kvinnor. Ofta då texter som lyfter fram fortsatta brister i jämställdheten mellan könen.

Annons

Annons

Själv har jag upplevt den åttonde mars på annat håll i världen, där dagen är en officiell helgdag som lyfter fram kvinnors betydelse för samhället. Nåde den make, son eller far som inte kommer hem med blommor och tårta den dagen, och även ser till att hushållsarbetet för en gångs skull tas över av den manliga delen av familjen.

På TH har vi inte gjort någon särskild satsning för att skapa innehåll relaterat till den åttonde mars. Som av en händelse har vi en artikel om en tjejhelg på skoter, men det handlar mer om att vi fått tips om det och tyckt att det var en bra grej att skriva om, än att det är någon särskild dag idag.

Självklart är vi för jämställdhet och jämlikhet mellan könen, inget snack om det. Och det är bra att det finns en dag som särskilt lyfter fram kvinnor, men det räcker ju inte med en dag. I Sovjetunionen var den åttonde mars en väldigt viktig dag, men arbetsfördelningen mellan män och kvinnor var allt annat än rättvis. Kvinnor förvärvsarbetade i stor utsträckning och tog samtidigt hand om det mesta av hemarbetet, ungefär som det är för många än i dag.

Så visst, gärna dagar, ceremonier och visioner – det hjälper oss att uppmärksamma, se och kanske ta tag i problem i samhället. Men verklig förändring börjar ofta på det personliga planet, med att man själv blir medveten och tar tag i saker i sitt liv som behöver förändras. Det tror jag gäller även för att skapa ett mer jämlikt och jämställt Härjedalen.

Mikael Andersson
Ansvarig utgivare, chefredaktör
Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan