Annons

Annons

Annons

Sveg

Härjedalens bortglömda konstnär porträtteras i ny bok

Det fanns nästan inget skrivet när journalisten och författaren Bosse Yman i Äggen började arbetet med boken om Erik Wallin. Fem år senare kan han presentera ett gediget verk om den för många okände kyrkomålaren från Nilsvallen, som skapade kyrkomålningar i Sverige och Norge under 1700-talet.

– Han blev utraderad kan man säga, hans stil blev omodern och glömdes bort, säger Bosse Yman i Äggen.

Text

Bosse Yman med boken om Erik Wallin, Härjedalens okända kyrkomålare från Nilsvallen som verkade i Sverige och Norge under mitten av 1700-talet. Wallins konst finns att beskåda bland annat i Älvros gamla kyrka.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Kyrkdörren i Älvros gamla kyrka har två målade tavlor med bibelord, där siffran fyra har ett kännetecken som var speciellt för just kyrkomålaren Erik Wallin, född i Nilsvallen i början av 1700-talet. Fyran är öppen i toppen och snedstrecket har en liten böj som följde barockmålaren genom hela hans yrkesverksamma liv. Även taket i träkyrkan, täckt av ulliga moln i grått, svart och vitt är typiska kännetecken för Erik Wallin. En av Härjedalens största konstnärer enligt journalisten och författaren Bosse Yman, men också en konstnär som det har funnits väldigt lite skrivet om.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan