Annons

Annons

Annons

Vemdalen

Insändare
Öppet brev till kyrkan: Par fick inte gifta sig i Vemdalen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Nu har det hänt igen att människor nekats tillträde till Vemdalens kyrka. Förra gången var det ett barndop nu gäller det en vigsel. En person som under många år tillsammans med sin familj haft fritidsboende i området kontaktade i januari pastorsexpeditionen i Hede för att boka en vigsel med 90-talet gäster.  Vigseln skulle ske en vardag i januari 2024. Alltså om ett år.  Svaret var nedslående, kyrkan var inte tillgänglig då. Om man ändå var intresserad fick man välja ett annat datum eller en annan kyrka. Den uppringande personen blev mycket besviken.

En mejlkonversation kom till stånd men utan positivt resultat. Önskningen att få vigas i Vemdalens vackra kyrka gick i kras. Så man valde en annan kyrka, på andra sidan fjället, i Jämtland. Jag kan bara gratulera Klövsjöborna som har en välkomnande folkkyrka där man bjuder in människor med öppna armar och ett mycket fint bemötande. Så till kyrkoherde Kennet Rova, till verksamhetsansvarig och till kyrkorådets arbetsutskott i Härjedalens pastorat säger jag bara skäms!

Annons

Annons

Detta är bara ett av alla problem som finns i pastoratet och dess församlingar numera. Ett annat problem är också personalomsättning/flykt som är förödande för kontinuiteten och utvecklingen av församlingslivet.  Det är märkligt att inte ledningen reflekterar över varför. Kom ihåg att en arbetsplats utan en bra ledare aldrig blir en bra arbetsplats!

Britt Gruving Fjellner
fd kyrkvärd och medlem av Svenska kyrkan.

SVAR DIREKT: Jag varken kan eller bör kommentera enskilda ärenden. Däremot kan jag med bestämdhet säga att vi i Härjedalens pastorat aldrig nekar någon förrättningar i våra kyrkor. Vi erbjuder vigslar och dop på lördagar under jämna veckor i Hede och Vemdalen. Fredagar är däremot reserverade för begravningsgudstjänster.

Jag och verksamhetschefen som dagligen arbetar i pastoratet samt kyrkorådets ordförande och pastoratets arbetsutskott känner inte igen den verklighet som Gruving beskriver. Vi har en mycket god arbetsmiljö i pastoratet, vilket kan styrkas med oberoende undersökningar. Jag vill också betona att vi har oerhört duktiga och kompetenta ledare och förtroendevalda i vårt pastorat och framförallt medarbetare som dagligen gör ett mycket gott arbete för församlingarnas medlemmar i en tid med  besparingar och krympande resurser och nödvändiga omorganiseringar.

Annons

Jag och många med mig, skulle gärna vilja att det var i kyrkan nu, som det var i kyrkan då, när Gruving var aktiv men i dag är en annan tid och med helt andra förutsättningar.

Kennet Rova, kyrkoherde
Härjedalens pastorat

Bild: Johannes Berndalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan