Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
S: Inflationen bekämpas inte genom en underfinansierad välfärd

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Löftena från de borgerliga riksdagspartierna var lika många under valrörelsen som löftesbrotten har varit därefter. Äldrevården, sjukvården och skolan skulle prioriteras och det var dags för ett paradigmskifte i svensk politik. Efter valet blev det tydligt att paradigmskiftet var en återgång till åtstramande högerpolitik och underfinansierad välfärd likt den politik vi såg under regeringen Reinfeldt.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Inflationen slår hårt mot privatpersoner, näringsliv och offentlighet. Men i stället för att mildra dess konsekvenser verkar högerregeringen och Sverigedemokraterna snarare använda inflationen och den ekonomiska krisen som förevändning för att skära ner på välfärden samtidigt som välfärden i våra kommuner och regioner står inför ett stålbad.

Annons

Annons

När viktiga kommunala och regionala verksamheter såsom vård och omsorg behöver återhämtning efter år av pandemi och personalkris förväntar sig regeringen att det ska åstadkommas med mindre pengar och personalnedskärningar som följd. När vissa elevgrupper i skolan halkat efter är regeringens lösning att ge skolan mindre pengar för att klara uppdraget och när kommunerna och regionerna är i behov av mer utbildad arbetskraft är regeringens lösning att skrota äldreomsorgslyftet.

"Svantesson löser inte den ekonomiska krisen genom att skapa ytterligare kriser i vården, i skolan eller i omsorgen." Arkivbild.

Bild: Olle Strandberg

Regeringen genomför nu en av de största nedskärningarna i välfärden i modern tid och de gör det under förevändningen att vi befinner oss i en ekonomisk kris. Men då är regeringen skyldiga svaret hur Sverige blir ett bättre land av försämrad äldreomsorg, underfinansierad sjukvård eller nedskärningar i skolan. Svantesson (M) löser inte inflationen genom att försämra möjligheterna för vanligt folk.

Svantesson löser inte den ekonomiska krisen genom att skapa ytterligare kriser i vården, i skolan eller i omsorgen. Res utanför den bubbla som du och övriga regeringen sitter i och se verkligheten för vad den är. Folk i Jämtlands län, och övriga Sverige, förtjänar en välfärd de kan lita på. Ska den välfärden fortsatt existera så duger det inte med åtstramande högerpolitik och försämrad finansiering av den kommunala och regionala välfärden.

Annons

Annons

Anton Hammar (S), oppositionsråd Ragunda kommun

Lars-Gunnar Nordlander (S), kommunalråd Härjedalens kommun

Maria Jacobsson (S), kommunalråd Krokoms kommun

Martine Eng (S), kommunalråd Åre kommun

Niklas Daoson (S), kommunalråd Östersunds kommun

Richard Nilsson (S), kommunalråd Bräcke kommun

Susanne Hansson (S), kommunalråd Strömsunds kommun

Therese Kärngard (S), kommunalråd Bergs kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan