Annons

Annons

Annons

Vägöverlämningen i Härjedalen

Insändare
Vägöverlämningen är "ren skandal" – öppet brev till Härjedalens kommun

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten bor i Vemhån och tycker att vägöverlämningen i Härjedalen är en ren "skandal".

Bild: Mikael Andersson

Annons

Jag måste starkt ifrågasätta styret i Härjedalens kommun som tog beslutet att överlämna de enskilda vägarna till fastighetsägarna. Kommunen säger sig aktivt jobba för att fler människor ska flytta hit och bosätta sig i landskapet men detta beslut är verkligen att ”skjuta sig själv i foten”. Detta kan definitivt inte gynna en inflyttning till kommunens byar. Att kommunen fram till nu skött om de berörda vägarna hittills är vi naturligtvis tacksamma för. Det är ju en positiv sak men nu tas även den bort.

Annons

I samband med sammanslagningen av fem kommuner i mitten på 1970-talet till Härjedalens kommun togs beslutet att överta och sköta de enskilda vägarna. Nu cirka 50 år senare ska alla vägar, förutom de som ligger inom stadsplanerat område (centrala Sveg och delar av Funäsdalen) återlämnas med de orimliga kostnader som det innebär för berörda fastighetsägare.

Annons

Först och främst Lantmäterikostnaderna som ingen än vet vad de slutar på. Det rör sig nog om 10-tals miljoner totalt och sedan tillkommer den löpande väghållningen framöver (plogning, sandning, vägreparationer med mera). Allt detta vräks över på berörda fastighetsägare och det är inga småpengar, många har redan drabbats fruktansvärt hårt ekonomiskt.

Samtidigt så behöver fastighetsägare i byarna som har utfarter mot vägar som sköts av Trafikverket inte vara med och betala någonting, vare sig till Lantmäteriet eller för framtida plogningar, sandningar och övrigt underhåll. Jag missunnar definitivt inte dom på något vis och kommer inte att hindra någon att åka på de vägar som jag och många andra betalar dyra förrättningskostnader och kommande vägunderhåll för.

Det känns väldigt konstigt att Härjedalens kommun genom ett politiskt beslut så enkelt kan begära en förrättning och därmed lämna ifrån sig allt ansvar och sedan låta fastighetsägarna betala hela kalaset. Jag anser att det är ren skandal.

Vi fastighetsägare har inte begärt någon förrättning, det är Härjedalens kommun som gjort det och det minsta man kan begära är väl att kommunen då ska stå för åtminstone lantmäterikostnaderna. Sedan ska vi ju faktiskt också vara med och betala väghållningen via kommunalskatten för de vägar som ligger inom stadsplanerat område!

Annons

Detta med vägförrättningarna är väldigt illa skött från första början av de styrande i Härjedalens kommun! Detta ödesdigra beslut om överlämningen av vägarna slår fruktansvärt hårt och orättvist främst ekonomiskt mot många kommuninvånare.

Ingemar Westfält

Vemhån

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan