Ögonläkare Anna Barkander gästade Glaukomföreningens 10-årsjubileum. Föreningens firande ägde rum i slutet av mars.

Ögonläkare Anna Barkander besökte Glaukomföreningens jubileum. Foto: Lars-Göran Andersson
Det blev en fullmatad dag med lunch, årsstämma, underhållning av Staffan Löwenberg, fika och inte minst ett mycket uppskattat föredrag av ögonläkare Anna Barkander från ögonmottagningen i Östersund.
Annons
Temat på föredraget var: ”Glaukom - den tysta tjuven”. Här nedan kommer en sammanfattning.
Den "tysta tjuven" syftar på att man nästan aldrig själv märker att man utvecklar glaukomsjukdomen, med ofta ett förhöjt ögontryck och eventuellt en utveckling av defekter i synfältet. Man uppskattar att det finns cirka 200 000 personer i Sverige med glaukom men där hälften inte vet om det.
Annons
Sjukdomen är vanligare ju äldre man blir. Bland personer äldre än 75 år beräknas 5-10 procent ha sjukdomen. Man vet inte varför man får glaukom, sannolikt olika orsaker (arv, miljö etcetera). Åldersfaktorn är den viktigaste.
Ögontrycket är oftast förhöjt vid glaukom men man kan ha sjukdomen även vid normalt tryck. Med åldern blir ögonen oftast mer känsliga för högt ögontryck och synnerven påverkas med synbortfall som följd.
Förhöjt tryck ger sällan några besvär och ofta upptäcker men inte synfältsbortfall i början av utvecklingen. Hjärnan fyller på eller tolkar det man inte ser, man upplever själv inga svarta områden i synfältet.
Man följer utvecklingen av sjukdomen med att mäta ögontrycket och med undersökning av synfältet. Glaukom behandlas med ögondroppar, laser och kirurgi. Kirurgi kan bli aktuellt om inte droppar och laser har effekt. Flera nya spännande operationsmetoder har utvecklats senaste åren.
Anna Barkander berättade också om sin forskning. Hon kombinerar ofta kataraktoperation (grå starr) med glaukomoperation (två olika metoder). Studien är randomiserad (= metoden lottas) och med uppföljning på två år.
Annons
Ögontrycket är inte enbart avgörande för utveckling av sjukdomen. Man har börjat titta på om det kan gå att påverka utvecklingen på andra sätt. Det finns indikationer på att Nikotinamid, en variant av B-vitamin, Metformin (diabetesläkemedel), kost, motion, meditation kan påverka sjukdomen positivt.
Ett mycket uppskattat föredrag avslutades med en frågestund.
Per-Olof Rydström