Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

Minnesord: John Loo, Funäsdalen, 92 år

John Loo har avlidit i en ålder av 92 år. Han somnade stilla in på natten till den 5 maj. Jag talade i telefon med honom på kvällen den 4 maj. Han kände sig orolig och ville ha besök, vilket jag lovade att han skulle få nästkommande dag. Han blev lugn och sa, "Då har jag något att se fram emot". Vi sa hej och önskade varandra god natt.

Tidigt nästa morgon ringde man från Fjällsol och gav oss den tråkiga nyheten, att John somnat in för evigt på natten.

John föddes den 12 april 1931 på Loogården i Funäsdalen.

Han genomgick 6-årig folkskola och fick tidigt lära sig att hjälpa till på gården med olika sysslor, dom hade häst, kor och får. Han berättade att han i 9-10-årsåldern hade som uppgift att från Ängesvallen Ytteränge, geta med djuren upp mot "Hyddan". Där på höjden blåste det mera och djuren klarade sig bättre mot "avåt". Han eldade även torv för djurens skull. Det var inte heller ovanligt att det kom flyktingar från Norge förbi.

Som tonåring arbetade John vintertid i skogen åt Marma långrör och bodde i skogskojor.

Värnplikten gjorde han på I5 i Östersund, även på T3 i Sollefteå och som sjukvårdare i Norrköpings sjukhus.

Annons

John fick arbete åt elbolaget i Kvarnströmmen under sommarhalvåret, och högg i skogen på vintern. I samband med sammanslagningen med Härjeåns blev det heltidsanställning som linjemontör.

Annons

1954 köpte han lastbil med en kompis och drev åkeri i 2 år.

John sökte tjänst hos Televerket, där han blev kvar 1957-62 med mycket arbete efter Inlandsbanan norrut samt byggande av tv-master.

Han innehade en maskinisttjänst på Tännfallets kraftverk 1962-65. Sedan olika uppdrag inom turistverksamheten som guide, färdledare och busschafför på Tänndalens turisthotell under vintrarna i 2 år. Började bygga Loovägen med bro över Lillån på skogsskiftet som han köpte 1959. Samma år köpte han även Buröstaskiftet och byggde bro och ny väg till Burösta. John berättade att när han avverkade för vägen så undrade hans pappa, Johan, om det skulle bli ett flygfält!

John började avstycka tomter och byggde fritidshus efter Loovägen för försäljning.

Han arbetade som kranförare vid byggen av hyreshus på Loogården, skolan och centrumhuset, där han hyrt en lägenhet sedan 2000-talet. Byggde upp en stor loge efter Loovägen som blev hans bostad i några år, samtidigt som han renoverade boningshuset på Burösta och uppförde flera nya ekonomibyggnader.

John sålde Burösta 2017 och bodde kvar under sommaren 2018 tills han hade auktion på maskiner och lösöre. Sedan dess bodde han i lägenheten i centrumhuset.

Under år 2022 blev Johns hälsa försämrad och han började tala om att han ville flytta in på Fjällsol. I mitten av oktober kände han sig mera dålig och det blev tungt att förflytta sig. Efter kontakt med Fjällsol och läkare ordnades ett korttidsboende under några veckor. I november flyttade han in i en lägenhet på Fjällsol, där han bodde kvar vid sin bortgång.

Annons

Annons

John var en mycket social person som hade lätt att knyta nya kontakter och fick många nära vänner under åren. Han var en duktig sångare och sjöng i kör under några år.

Ett stort fritidsintresse var fiske med nät i Östersjön, tätt följt av älg- och ripjakt. Han var en mästare på att tillaga röding med potatis, självklart med flötgröt till. Hans våfflor blev kända bland alla hans bekanta. Järnet gick varmt många dagar på den soliga altanen i Burösta.

Det kommer att bli väldigt tomt efter John och saknaden är stor.

Den vita subarun med LOOFOT på kommer inte längre att synas till på vägarna runt Funäsdalen.

För nära och kära

Billy Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan