Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Journalistik (och politik) handlar om förtroende

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Politik och journalistik. Viktiga ben i ett demokratiskt styrelseskick.

Annons

Det ska vara en kraftig och tydlig rågång mellan journalistik och politik. En journalist, oavsett vad denne tycker eller tänker i olika frågor, måste kunna förhålla sig oberoende i sin rapportering av politik. Ganska självklart men inte helt lätt alla gånger. Ett journalistiskt ideal och en målbild att sträva efter.

Det handlar om förtroende.

Publiken, i det här fallet ni som läser TH, ska kunna lita på att vi inte skriver artiklar utifrån våra egna intressen och idéer om hur samhället ska se ut. Vi är journalister och vårt uppdrag är i grunden att rapportera om vad som händer i samhället, i Härjedalen. Om det vi gör uppfattas som att vi har en särskild agenda, att vi egentligen vill styra samhället i en viss riktning eller lyfta fram vissa idéer, då finns det en risk att förtroendet för tidningen går i kras.

Annons

Annons

Som jag ser det är journalistiken ett av de ben demokratin vilar på. Särskilt i dessa dagar när information från alla håll och kanter finns med oss i stort sett överallt. Då behövs det journalistik som har ett förtroende, där ni som läsare kan lita på att det vi skriver i TH är sant och riktigt.

Det är stora ord, att göra anspråk på sanningen och säkert finns det de som tycker att vi misslyckas ibland. Må så vara, jag vet också att det finns många läsare som tycker att vi gör ett bra jobb, och som ger oss förtroendet att fortsätta göra det, genom att prenumerera på TH och annonsera hos oss.

Det är vi självklart mycket tacksamma för!

Sammanfattningsvis: Journalistik och politik bör hållas isär, men en gemensam nämnare är förtroendet. Journalistik utan förtroende från sin publik är inte mycket värd, och på samma sätt måste politiker på alla nivåer hela tiden jobba för att behålla sina väljares förtroende. Annars riskerar demokratin att skaka, och något bättre alternativ har vi inte.

Mikael Andersson
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan