Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2,6 miljoner till en bättre cancervård i Region Jämtland Härjedalen

Alla landsting och regioner i landet har klarat kraven som finns i överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting. Det innebär att de får dela på 203 miljoner kronor för att utveckla cancervården. 2,6 av dessa får Region Jämtland Härjedalen.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings gemensamma arbete är en del av den cancersatsning som regeringen gör med 500 kronor årligen. Den största delen hanteras genom den överenskommelse man har. Syftet är att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna. Pengarna fördelas mellan regionerna och landstingen efter befolkningsmängd.

– Jag är glad över att arbetet med att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik går framåt. Därför kommer nu mer pengar gå till cancervården i Jämtlands län. Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård när man får cancer, skriver socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Ett av de centrala kraven för att som region eller landsting få ta del av bidraget är att man infört de för året tio nya standardiserade vårdförloppen som finns för olika cancerdiagnoser, genom att minst en patient genomgått varje aktuellt vårdförlopp.

De cancerdiagnoser som är aktuella för standardiserade vårdförlopp 2017 är analcancer, akut lymfatisk leukemi, kronisk lymfatisk leukemi, livmoderhalscancer, livmoderkroppscancer, njurcancer, peniscancer, skelett- och mjukdelssarkom, sköldkörtelcancer och testikelcancer.

Mer läsning:

[+] Snart öppnar nya hälsocentralen i Mittpunkten: "Vi har inte tagits emot med öppna armar"

[+] Primärvårdschefen om den nya hälsocentralen: "Det kompletterar"

[+] Ekonomiskt katastrofläge för Region Jämtland Härjedalen - kan bli extra julstängt på sjukhuset