Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för dråp – åtalad bad om ursäkt

På tisdagen avslutades rättegången i Östersunds tingsrätt mot den 34-årige man som greps i december sedan en död man hittats i en stuga i Ytterhogdal. Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för dråp. Försvaret höll fast vid att det rörde sig om nödvärn.

Annons

I slutet av rättegången när den åtalade 34-åringen fick ordet vände han sig till den döde 38-åringens anhöriga.

– Jag beklagar verkligen det som hänt och jag är riktigt ledsen, det var absolut inte meningen, säger han.

Det var i mitten av december förra året som 34-åringen misshandlade sin uppdragsgivare så svårt att den sistnämnde miste livet. De hyrde en stuga i Ytterhogdal för att arbeta i en lokal som skulle användas till att bygga upp mobila tandvårdskliniker.

Efter en kokain- och spritindränkt fest som urartade hittades 38-åringen död i stugan den 16 december och 34-åringen greps kort därefter på en buss i Bollnäs. På tisdagen vittnade en man som gett 34-åringen lift från Ytterhogdal. När vittnet lämnade av 34-åringen i Sveg ska den åtalade ha sagt, "tänk om han är död".

– Då blev jag orolig, säger vittnet.

38-åringen hade krosskador och inre blödningar på överkroppen och ett sticksår i halsen samt flera skador i ansiktet. 34-åringen har erkänt att han slog sin uppdragsgivare men uppgett att det var nödvärn eftersom han blev hotad med en kniv.

– Han var rädd för att han skulle få kniven i sig, säger mannens advokat Björn Naeslund som menar att hans klient ska frikännas.

Åklagare Malin Olsson Almquist menade att 34-åringen gått för långt för att det skulle kunna röra sig om nödvärn då 38-åringen dog av sina skador. 34-åringen larmade aldrig efter hjälp och han borde ha insett att 38-åringen skulle dö.

– Det är möjligt att han hade en nödvärnsrätt i ett inledande skede men den har sen upphört när mannen har hamnat på golvet och han trots det har fortsatt att utöva våld.

Malin Olsson Almquist yrkade på dråp och åtta års fängelse. Om rätten skulle finna att 34-åringen saknat uppsåt menade hon att mannen borde dömas till fyra till sex års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Målsägandebiträdet Roger Häggquist, som representerade 38-åringens anhöriga, menade att den åtalade successivt anpassat sin version under utredningens gång. Allt för att den ska stämma överens med resultatet från obduktionsprotokollet.

– Det har aldrig varit fråga om en nödvärnssituation, säger Roger Häggquist.

Han betonade att 38-åringen var utsatt för omfattande skador till skillnad mot den åtalade som bara hade få och ytliga skador.

Onsdag den 23 mars kommer Östersunds tingsrätt att meddela sin dom. 34-åringen ska bli kvar i häktet tills dess.

Se också:

Se direktrapporteringen från andra rättegångsdagen (8 mars 2016)

Man dog av grovt våld – åtalad hävdar nödvärn (7 mars 2016)

Se direktrapporteringen från rättegångens första dag. (7 mars 2016)