Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla älskar Champions League – utom Pellegrini

/
  • Champions League-turnieringen – Alla vill spela den, alla vill vinna den, alla älskar den. Utom en. Manchester Citys manager Manuel Pellegrini.

Annons

Jag älskar Champions League, på ett så där snudd på osunt sätt där jag pratar om den som om den vore min egen bebis. Den har varit en så stor del av mitt liv de senaste åren, och även på något så ovanligt som en ledig dag så tycker jag att det är det bästa man kan se på tv.

Jag tror inte att någon match har gjort mig besviken. Alltid finns det något som berör oavsett resultat. Jag är långt ifrån ensam om den här kärleken. Det finns inte en fotbollsälskare i världen som inte tycker om att se Europas bästa lag mötas på den här scenen. Detsamma gäller förstås spelarna för många har sina livs största ögonblick, sina bästa och sina sämsta minnen från just den här turneringen. Alla vill spela den, alla vill vinna den, alla älskar den.

Utom en. Jo, jag har faktiskt stött på en som inte gillar Champions League, och det är inte vem som helst utan Manuel Pellegrini. När jag intervjuade Manchester Citys manager inför säsongsstarten av Premier League sa han det rakt ut: Jag har lite svårt för Champions League, jag gillar den inte riktigt.

Va? Varför? Du som har åstadkommit det omöjliga i Champions med så små lag som Málaga och Villareal.

Ja, fortsatte Pellegrini, men det som avgör utgången över två matcher i ett slutspel i Champions League kan vara de minsta av marginaler. Sådan är fotbollen, men det är inte alltid rättvist och det är inte alltid det bästa laget som går vidare. 

Det är just så chilenarens relation till Champions League har sett ut, han har inte haft de där berömda marginalerna på sin sida. Pellegrini tog lilla Villareal, med 45 000 invånare, till en sensationell semifinal i Champions League 2006. Men en missad straff av Juan Roman Riquelme och segern gick till Arsenal.

2013 hade hans fotbollsfilosofi tagit spanska solkustlaget Málaga till kvartsfinal mot Dortmund. I returmatchen ledde Málaga med 2-1 efter 90 minuter men Dortmund snodde semifinalplatsen efter två mål på övertid, varav det sista gjordes av Felipe Santana som var offside. En straffmiss och en domarmiss från succé alltså och de såren svider fortfarande för Manuel Pellegrini. Inte heller under sin tid i Real Madrid lyckades han i Champions League där alla förutsättningar fanns.

Som regerande engelska mästare och hack i häl på Chelsea i årets tabell har Manchester City bevisat sin styrka i Premier League. Nu väger kravet på framgångarna i Europa tungt på hans axlar och vad kan tänkas värre då än att ställas mot Barcelona i åttondelsfinalerna.

En gnutta hopp tändes när Barcelona chockartat förlorade sin ligamatch mot Málaga samtidigt som City vann stort över Newcastle bara dagar före det stora Champions League-mötet. Men det skulle bara behövas dryga kvarten på Eastlands innan det gamla Champions-spöket var tillbaka hos Pellegrini. 

Suarez slog till för Barcelona både en och två gånger och trots en reducering av Agüero så blev de förlust för City och nu väntar den extremt svåra uppgiften att vända på det resultatet i Barcelonas egen borg Camp Nou.

Barcelona var det bättre laget, framförallt i första halvlek och någon större otur hade inte City i just den här matchen. Möjligen kan man tycka att Gaël Clichys andra gula kort var hårt och att saker och ting hade kunnat se annorlunda ut om City fått behålla elva man på planen i det läget då de var inne i ett visst flyt, men sett till hela matchen vann det bästa laget.

Att Arsenal mycket överraskande förlorade mot Monaco dagen efter var inte till någon tröst för Pellegrini, faktum kvarstår att han inte har någon medvind i just Champions och kanske är det just det som krävs om man ska räknas som en av de absolut bästa. Det är det som är tjusningen med den här turneringen; att marginalerna är så små, misstagen svåra att reparera och att den som kan se till att skapa sig lite flyt är den som lyfter den där åtråvärda bucklan till slut.

ANNONS

Live: Här följer du kvällens match

Se också: Massor av sport på viasat.se

Annons