Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla trygghetslarm måste bytas ut när kopparledningar försvinner

På några års sikt ska alla analoga trygghetslarm i kommunen bytas mot digitala. Drygt 500 personer berörs och bakgrunden är att kopparledningarna för tele- och datatrafik monteras ned undan för undan.

– Den analoga tekniken fungerar idag men den kommer inte att fungera i framtiden, främst beroende på att Telia monterar ner kopparledningarna. Det analoga systemet fungerar i kopparledningarna, men när de tas bort fungerar det inte längre.

Det säger Max Östlund, kvalitetsstrateg på Härjedalens kommun. Tillsammans med tre andra i en projektgrupp planerar han nu för att kommunens analoga trygghetslarm ska ersättas av ett digitalt system som i första hand ska använda sig av mobilnätet för larmtjänsterna.

– Många av de som har trygghetslarm bor i byar där vi vet att mobilnätet fungerar. Och det räcker med 2g, det behövs inte högre hastigheter.

Men där det inte finns någon mobiltäckning, hur gör ni då?

– På vissa platser kommer vi att behöva speciallösningar. Det är också ett krav vi kommer att ställa på leverantören, att de kan tillhandhålla sådana. Vi monterar inte bort det analoga larmet hos någon innan vi vet att det nya systemet fungerar, säger Max Östlund.

Han ser flera fördelar med ett nytt digitalt system.

– Det handlar om säkerhet för alla parter. Det blir enklare att hantera trygghetslarmen och de kan kopplas ihop med andra typer av larm, som ett dörrlarm, eller ett nattlarm. Vi kan också övervaka larmet på distans, kontrollera batteritid och att larmet fungerar som det ska.

Max Östlund hävdar också att säkerheten för de anställda blir bättre. Vid ett larm går det att se att den anställda varit på plats, och vad den gjort och när.

– Det finns exempel, kanske inte in Härjedalen men från andra ställen, där anhöriga har påstått att personal inte kommit på larm. Men här lagras alla besök, säger han.

Projektet går snart in i upphandlingsfasen och det finns inte satt något slutdatum för när alla analoga larm ska vara utbytta mot digitala. Telia har redan monterat ner sina kopparledningar i några byar runt om i Härjedalen men inte heller där finns det någon tidsplan, som är känd, i vilken takt det ska ske. Kommunen har fått garanti att telebolaget inte ska montera ner det analoga nätet innan det finns fungerande lösningar för trygghetslarmet

Några brukare av trygghetslarm kommer dock att märka av förändringen ganska snart.

– Vi räknar med att börja rulla ut de nya larmen efter nyår. Vi kommer att ta det i omgångar, vi byter inte alla på en gång, säger Max Östlund.