Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen tar över styret i Härjedalen – beslut i kvällens kommunfullmäktige

Efter måndagens kommunfullmäktige i Sveg, Härjedalens kommun, står det klart att alliansen tar över det politiska styret i kommunen med Anders Häggqvist (c) som ordförande i kommunstyrelsen och Victor Ericsson (m) som vice ordförande.

Enligt uppgift ska Häggqvist (c) och Ericsson (m) dela på rollen som kommunalråd, hur detta ska skötas praktiskt står ännu inte klart.

Under måndagskvällen blev det även klart att de mindre partierna Sverigedemokraterna, Härjedalspartiet och Vox Humana avstår sina platser i kommunstyrelsen till förmån för alliansen. De sitter dock kvar i kommunfullmäktige enligt valresultatet 2014, och dess efterspel.

- Vi ser det här som bästa alternativet för att få ett bättre fungerande samhälle, förklarar Thomas Johansson-Nordqvist (SD).

- Att ha egen majoritet i kommunstyrelsen var nog ett måste för att vi skulle kunna ta på oss det här. Sen lovar jag att vi ska vara ödmjuka och lyssna på alla, förklarar Anders Häggqvist som först och främst vill skapa ordning och reda, trygghet och trivsel i kommunen.

– Vi ska fokusera på kärnfrågorna och arbetsmiljön, säger han.

Victor Ericsson håller med om att arbetsmiljön inom kommunens verksamheter måste förbättras.

- I många fall är inte chefer och personal inte samspelta, konstaterar han.

Båda är medvetna om att den majoritet de nu har är bräcklig. I kommunstyrelsen kan Alliansen regera på egen hand, men när frågorna går till fullmäktige är de beroende av stöd från andra.

Även i socialnämnden blev det nya ledamöter och nya ansikten på ordförandeposterna. Här tar moderaten Leif Nilsson hand om ordförandeklubban och Torbjörn Andersson (C) blir vice ordförande.