Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelmust gott alkoholfritt alternativ

/

Endast Sverige svenska krusbär har brukar det heta. Samma sak vill jag hävda gäller äpplen. Inga äpplen smakar så gott som våra nordiska varianter. Många av dessa har en aromrikedom och frisk syra som ingen mesig golden delicious eller endimensionellt syraskarp granny smith kan matcha. Därför är det logiskt att vi i Sverige satsar på att göra drycker på våra högkvalitativa äpplen, i stället för på druvor.

Annons

Sedan 1 mars finns fem nya goda alkoholfria äppelmust att köpa på Systembolaget.

Ofta passar äppelmust bra till salta rätter som t ex gravad lax, men även till starkt kryddad mat och kombinationen must och fläskkött är ofta strålande.

Notera att det är stor skillnad på äppelmust och äppeljuice. Must görs till 100 procent på kallpressade äpplen. Det som kallas äppeljuice görs mestadels på koncentrat som därefter späds med vatten varvid en stor del av äpplenas aromatiska särart och komplexitet går förlorad.

Ny äppelmust på Systemet

Fynd – bästa köp

Maglehem n:o 4 2015, Sverige

Äppelsorter: Cox pomona, ingrid marie, cox orange, ribston med flera.

Pris: 63 cl/48 kr Systembolagsnummer: 1958

Karaktär: Härligt fyllig, fruktig äppelsmak med en frisk syra som föredömligt balanserar sötman. Fungerar fint till de flesta ljusa kötträtter, smakrika ostar och är ett bra alkoholfritt bufféval. (Ekologisk)

-

Bra köp

Kiviks Pärlande Skånsk Ekologisk Äppelmust 2015, Sverige

Äppelsorter: Frida, aroma, santana och rubinola.

Pris: 75 cl/43 kr Systembolagsnummer: 1974

Karaktär: En pärlande, lätt mousserande, frisk äppelmust med tydlig ton av söta röda äpplen med stråk av nektar och citrus. Utmärkt att servera kylskåpskall som aperitif, men kan även passa till kyckling, fläskkött och bärdesserter. (Ekologisk)

Kullamust Premium Tre Sorters Äpplen från Skåne, Sverige

Äppelsorter: Belle de boskoop, piruett och karin Schneider.

Pris: 75 cl/52 kr Systembolagsnummer: 1982

Karaktär: En trevlig mustprovarlåda med tre olika flaskor och lika många äppelsorter med olika aromatiska karaktärer. Samtliga välgjorda och goda med tydlig sötma (96 g/l), men också med fräsch syra som gör att upplevelsen ändå inte blir för söt.

-

Prisvärt

Kiviks Skepparp Skånsk Ekologisk Äppelmust 2015, Sverige

Äppelsorter: Greensleves, holsteiner, aroma, santana, ingbo, blenheim och rubinola.

Pris: 75 cl/43 kr Systembolagsnummer: 1980

Karaktär: Rent och friskt med gula äpplen och citrus i den lätt honungsanstrukna söta smaken med tilltalande fräsch syra. Trevlig sällskapsdryck, men kan även passa till lättare fiskrätter och ljusa kötträtter på gris och kyckling.

Grönsöömust 2015, Sverige

Äppelsorter: Igne tillisch, lobo, ingrid marie, aroma, åkerö och gravenstein.

Pris: 75 cl/49 kr Systembolagsnummer: 1970

Karaktär: En behaglig, sammansatt smak av röda äpplen med stråk av honung i välgjord men något kort, snabbt avklingande, stil.

Annons