Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De här vinerna har svenska folket valt

Allt fler viner avancerar genom god försäljning från beställningssortimentet till ordinarie sortimentet. Det är alltså folkvalda viner som kvalat sig in utanför Systemets normala inköpsrutiner.

Annons

Kvaliteten på folkets val är dock mycket skiftande. En del har jag svårt att förstå att någon fått en rekommendation att beställa, andra är väl värda en ordinarie plats i bolagets hyllor. Bland ett 40-tal som nyligen kvalat in tycker jag främst dessa fem är väl värda att satsa på.

(Finns inte vinerna i din systembutik så går de att beställa och snabbt att få hem utan extra kostnad)

Fem bra folkvalda viner:

Fynd/vita viner

Frontera Chardonnay 2014, Chile

Systembolagsnummer: 88958 Pris: 50 kr

Karaktär: Ett välgjort och solmoget tropiskt fruktigt chardonnayvin i överraskande välgjord och snygg stil för sitt rekordlåga pris. Ett verkligt prisfynd.

Passar till: Smakrikedomen gör att det går lika bra till kyckling som till smakrika fiskrätter. Utmärkt som buffévin med många gäster.

Rupperstberger Imperial Riesling 2014, Pfalz, Tyskland

Systembolagsnummer: 72038 Pris: 99 kr

Karaktär: Generöst fruktigt med inslag av mogen citrus, honung och mineral i en välgjord och druvtypisk stil, med ett uns sötma, till plånboksvänligt pris för kvalitetsnivån.

Passar till: Bra val till det mesta från hav och sjö.

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2014, Österrike

Systembolagsnummer: 76570 Pris: 119 kr

Karaktär: Strikt mineralpräglad smak med druvtypisk kryddighet i en citrusfrisk, ren frukt i välgjord, ungdomligt syrapigg, ganska fyllig och helt torr stil.

Passar till: Utsökt val till smakrika fisk- och skaldjursrätter. Men kan även passa till inte allt för smakrika ljusa kötträtter på fågel och gris – och till en klassisk wienerschnitzel.

Fynd/röda viner

Vila Santa Reserva 2012, Portugal

Systembolagsnummer: 12507 Pris: Box 3 liter/279 kr

Karaktär: Skönt att folket tog sitt förnuft till fånga och återkallade detta utmärkta boxvin från stjärnproducenten Ramos till bolaget igen – efter att konstigt nog ha avlistats för en tid sedan. Som vanligt smakar det utmärkt med en frisk mörk bärighet tillsammans med inslag av fat, örter och en liten tobakston i en seriös och matvänlig förening.

Passar till: Mörka kötträtter av alla slag.

Copertino Riserva 2007, Apulien, Italien

Systembolagsnummer: 2077 Pris: 37,5 cl/39 kr

Karaktär: Detta personliga och välgjorda vin i mycket traditionell, rustik stil lanseras nu på halvflaska – och är minst lika gott och fyndigt i mindre format. Ett vin som borde K-märkas för sin smakmässiga, lite gammaldags bonniga, konsekvens.

Annons