Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterlängtad gång- och cykelbana byggs i Vemdalen

Det ångar från den heta nylagda asfalten i Vemdalen. Under veckan görs en efterlängtad gång- och cykelbana, längs riksväg 315, klar genom byn.
En gång- och cykelbana som byborna kämpat för i 15 år.

Annons

Det ångar på bra i höstkylan när asfalten ska på plats.

– Nu kan vi gå och cykla efter vägen utan att behöva vara rädda för livhanken.

Åke Nilsson, själv tidigare vägmästare, är en av flera som kämpat för en gång- och cykelbana längs 315 i snart nog 15 år. Det handlar om en sträcka av vägen i den norra delen av byn, knappt en kilometer från Lövåsgatan, där gångbanan slutat sen tidigare, fram till en åkerifirma där bebyggelsen slutar och skogen tar vid.

I takt med att turismen ökat i Vemdalsområdet, och med det också trafiken av både lätt och tung trafik, har de boenden längs väg 315 upplevt att trafiksituationen försämrats för de som vill promenera eller cykla längs vägens norra del.

– Det handlar ju om säkerhet helt enkelt, säger Åke Nilsson.

– Vägen är ju så pass smal, många kör alldeles för fort och respekterar inte gång och cykeltrafik. Det har hänt mer än en gång att man fått kliva ner i diket när det kommit bilar, speciellt när det är två som ska mötas.

I den första kontakten med dåvarande Vägverket fanns det inget intresse från myndighetens sida att bygga en gång- och cykelbana.

– Vi fick höra att eftersom det inte skett några olyckor så då var det inte aktuellt, berättar Åke Nilsson.

Åke Nilsson tar några först steg på den nylagda 2,5 meter breda gångbanan förbi hans fastighet i Vemdalen. Det blir säkert fler.

Men ett idogt kämpande och gnetande fick upp öronen på de som bestämmer i frågan. För två år sedan kallade Trafikverket till möte och lovade att en gång- och cykelbana, längs den aktuella sträckan, skulle byggas och stå färdig 2016. Den korta motiveringen till bygget på myndighetens hemsida lyder: "För att öka säkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter."

– Det var ju knappt man vågade tro det. Men så blir det, säger Åke Nilsson.

Under veckan är Trafikverkets entreprenör på plats med lastbilar, vältar och vägjobbare. Gång- och cykelbanan ska inspekteras nästa tisdag, enligt arbetsledare Peter Lundh på plats, och tar en bit av tomterna längs den västra delen av vägen i anspråk.

Men ingen verkar sörja över det.

–Det som varit lite speciellt med det här projektet är att alla har varit så positiva. Vi har ju fått tagit ner häckar och andra grejer på tomterna för att kunna bygga men det har inte varit några problem. Det märks att vägen är efterlängtad, säger Daniel Gideonsson, projektledare på Trafikverket.

Notan för gång- och cykelbanan landar på cirka fem miljoner, enligt honom.

En trottoarkant markerar den nya gång- och cykelbanan längs den norra delen av väg 315 genom Vemdalen.

Efterlängtad väg
Annons