Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel i info om vindkraft i Lillhärdal

Häromveckan fick Lillhärdalsborna en broschyr i sina brevlådor med en prognos om vindkraftens välsignelser för lokalsamhället. Men broschyren innehåller felaktigheter.
– Det är olyckligt och vi har bett dem rätta till det, säger Kristina Eriksson, handläggare på Energimyndigheten.

Annons

Enligt broschyren har prognosen, som pekar på miljardinvesteringar och hundratals jobb, tagits fram på uppdrag av statliga Energimyndigheten. Men det stämmer inte.

– Vi har sponsrat och granskat själva prognosverktyget som tagits fram av Vindkraftcentrum. Man kan säga att vi godkänt verktyget. Men det är inte på uppdrag av oss som prognosen tagits fram. Det borde ha stått "prognosmodellen", säger Kristina Eriksson, handläggare på Energimyndigheten.

Varför tror du att det blivit fel?

– Det handlar nog om den mänskliga faktorn.

Broschyren säger vidare att det finns planer på 96 vindkraftverk på Åndberget och 60 stycken på Skaftåsen, båda utanför Lillhärdal. Planerna var på totalt 156 verk, men Miljöprövningsdelegationen har gett tillstånd för betydligt färre, båda fallen är överklagade till miljö, respektive miljööverdomstol.

Om parkerna byggs som tillstånden ser ut idag, blir det totalt 108 verk. Till det kommer en planerad park om 60 verk i Ljusdals kommun, mellan Kårböle och Loos, som broschyren också tar upp.

– Vi tycker också att man borde förtydliga de projektspecifika uppgifterna i broschyren. Det är viktigt att veta att om uppgifterna ändras så ändras också uppgifterna i prognosen. Om antalet verk minskar så minskar naturligtvis också antalet arbetstillfällen, säger Kristina Eriksson.

Energimyndigheten har varit i kontakt med Vindkraftcentrum som lovat gå ut med en rättelse till Lillhärdalsborna. Vindkraftcentrum har i sin tur tagit fram broschyren på uppdrag av lokala föreningen Medvind för Bygden.

– Det här prognosverktyget finns till för att det lokala näringslivet och regionen ska kunna förbereda sig om det blir tillstånd att bygga verken, för att bättre kunna konkurrera om arbetstillfällen, så att det verkligen kommer regionen till godo. Men vi har inget att göra med själva tillstånden, det sköter tillståndsmyndigheterna om, säger Kristina Eriksson.

Bild mot Åndbergsområdet utanför Lillhärdal, ett montage som visar hur parken kommer att synas från Nordanhå i Lillhärdal.

Annons