Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort de söta vinerna – tips på sex delikata fynd just nu

/

Svenskens intresse för söta dessertviner har stadigt minskat under många år. Även om en del exklusiva varianter ännu har sin kundkrets. Dessa starkviner liksom ädelsöta lättviner kan dock vara verkligt läckra val till olika desserter och inte minst till ost. Efter att ha gått igenom bolagets hela ordinarie starka och söta sortiment, om nära 100 viner, fann jag en hel del läckert väl värt att prova. Här nedan ser ni mina sex starkaste söta rekommendationer.

Annons

Sex söta fynd

Samos Vin Doux 2014, Grekland

Systembolagsnummer: 4633 Pris: 75 cl/82 kr

Karaktär: Ett superfynd för sitt pris i sin feta, koncentrerat söta, komplexa stil med ljuva toner av gula russin, torkade aprikoser, saffran, fikon, pomerans och citrusmarmelad.

Passar till: Söta desserter, glass och ädelost.

Alambre Moscatel de Setúbal 2010, Portugal

Systembolagsnummer: 8117 Pris: 37,5 cl/69 kr

Karaktär: Härligt rik smak med inslag av aprikos, torkad frukt, fikon, russin, fat och hjortronmylta i lång läcker förening.

Passar till: Söta, smakrika fruktdesserter, gärna med nötter. Väl kylt kan vinet även fungera som delikat aperitif.

Allesverloren Fine Old Vintage 2010, Sydafrika

Systembolagsnummer: 12109 Pris: 75 cl/149 kr

Karaktär: Bjuder på en rik, djup smak med mörka och röda solmogna bär i tilltalande koncentrat tillsammans med russin- och katrinplommontoner och viss ungdomlig strävhet.

Klart portvinslikt då det gjorts på samma druvsorter som originalen i Portugal. Och står sig definitivt bra i jämförelse.

Passar till: Kalas till en bit stilton, eller annan salt blåmögelost. Men passar även bra till chokladdesserter.

Nederburg Noble Late Harvest 2013, Sydafrika

Systembolagsnummer: 2741 Pris: 37,5 cl/85 kr

Karaktär: Det här är ett fantastiskt högkvalitativt och gott, gyllengult sött vin för sitt ringa pris. Spöar många betydligt dyrare varianter i sin genre. Smaken är underbart lång med toner av torkade frukter, nektar, sultanarussin, aprikos och mandel. Sötman är påtaglig men balanseras suveränt av en frisk syra.

Passar till: Nästan en efterrätt i sig men gott till mögelost och till desserter av söta bär och frukter. Servera det kylskåpskallt.

St Stephan’s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2008, Ungern

Systembolagsnummer: 12905 Pris: 50 cl/154 kr

Karaktär: Mörkt bärnstensfärgat med en stor läcker smak av bränt socker, torkade frukter, russin och ugnsbakade äpplen i en lång mycket rik stil med angenäm mognad.

Passar till: Utmärkt val till alla desserter med hjortron, men även gott till efterrätter med äpplen och kanel, liksom till gåslever.

Lenz Moser Trockenbeerenauslese 2012, Österrike

Systembolagsnummer: 12920 Pris: 37,5 cl/159 kr

Karaktär: Så gott att det nära nog borde förbjudas. Ett stående efterrättsfynd år efter år. Exponerar en mycket stor, glycerolfet, simmigt söt smakrikedom med botrytis, torkade frukter, saffran och honung i den långa, ytterst delikata, karaktären. En frisk syra balanserar föredömligt sötman. Vinet är mycket gott nu men kan med fördel också lagras för än större harmoni och komplexitet.

Passar till: Påtagligt söta frukt- och bärdesserter och till salta mögelostar.

Annons