Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedaling med i bondeprotest mot låga mjölkpriser i Bryssel

/

6000 bönder och 1200 traktorer gjorde gemensam protest i Bryssel på måndagen. Med på demonstrationen fanns LRF:s vice ordförande Sven-Erik Hammar från Funäsdalen.
– Det handlar om att visa på mjölksektorns betydelse, säger han.

Annons

Under eftermiddagen och kvällen på måndagen ägde ett extra insatt ministermöte för jordbrukssektorn rum i Bryssel. Detta för att diskutera situationen för Europas mjölkbönder och det rådande marknadsläget.

På plats under dagen fanns bönder från hela Europa för att demonstrera och föra fram sina åsikter. Sven-Erik Hammar, vice ordförande i LRF och bondeson från Funäsdalen deltog i demonstrationen.

– Vi var 6000 bönder från hela Europa som startade imorse med en demonstrationsmarsch fram till parlamentsbyggnaden, säger Sven-Erik Hammar.

Det låga marknadspriset på mjölk påverkar bönder i hela Europa och gör läget ansträngt för många av dem. TH har tidigare bland annat skrivit om läget för mjölkbönder i Härjedalen och att Arla sänker råvarupriset på mjölk.

Bakom protesterna i Bryssel ligger Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och dess motsvarigheter i Europa som deltar i demonstrationen.

– Vi vill skicka en signal till Europas folk och politiker om vikten av att ha en fungerande mjölkproduktion. Nu har det framförts synpunkter så nu får vi vänta och se vad de kommer överens om, säger Sven-Erik Hammar.

Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltar i ministermöter och kommenterar det på sin facebook innan mötet; "På agendan den besvärliga situationen för mjölkbönderna i EU. Ser fram emot bra diskussioner med ministerkollegerna."

Det har även rapporteras om kravallpolis, taggtrådsstängsel och vattenkanoner under demonstrationen.

– Det var kravallpolis utefter gatorna, men det var två demonstrationer och vi var i den lugna, men det fanns en som var mer radikal också och där såg man bildäck som brann, säger Sven-Erik Hammar.

Mer läsning

Annons