Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot att skandalbolaget får fortsätta flyga

/
  • Robert Uitto (S) vill få svar från Trafikverket om upphandlingen med Avies.

Patienter och anställda hos Region Jämtland Härjedalen är några av de som kommer tvingas fortsätta flyga till Umeå med estniska flygbolaget Avies
Detta trots att Haverikommissionen i höstas varnade allmänheten för bolaget.

Annons

Stefan Christensen, utredare på Statens haverikommission, varnade tidigare i höstas för Avies.

– Eftersom vintern är i antågande så gick vi ut med den rekommendationen för att vi har hittat brister i deras verksamhet, sade Christensen som hade svårt att se något positivt hos Avies.

– Det enda som är positivt är att ingen människa har blivit skadad än så länge, sade han.

Flygförbindelserna Östersund-Umeå och Sveg-Stockholm är en del i att snabba på resvägarna till och från länet. Bland annat så flyger många patienter och anställda hos Region J/H till universitetssjukhuset i Umeå.

Regionsrådet Robert Uitto (S) vill veta mer om hur Avies lyckades vinna Trafikverkets upphandling trots bolagets alla incidenter.

– Jag anser att Trafikverket måste redovisa på vilka grunder de fattat beslutet och på vilket sätt trafiksäkerheten vägts in, skriver han i ett mejlsvar till LT.

Uitto öppnar även för att försöka förändra EU:s regler. I dag gör att det är flygmyndigheten i hemlandet och inte i landet där trafiken bedrivs i som ger ut driftstillstånd. Och Avies har de estniska myndigheternas godkännande.

– Vi kommer från Region Jämtland Härjedalen under tiden att agera för att se på vilket sätt EU-regelverk kan förändras så att den lokala trafiksäkerheten kan säkras.  Människor ska kunna känna lita på den flygoperatör som fått avtalet, och för att alla ska kunna känna trygghet med dessa lokala flyglinjer som är av stor vikt för länets medborgare och näringsliv, skriver Uitto.

När TH söker den ansvarige infrastrukturministern Anna Johansson (S) för en kommentar låter hennes pressekreterare Elin Tibblin meddela att Johansson inte kan uttala sig om enskilda upphandlingar.

– Det där är en fråga för Trafikverket, säger Tibblin.

I dag är det den estniska myndigheten som ger driftstillstånd och inte landet där flygbolaget är verksamt. Finns det någon ambition hos ministern (Anna Johansson) att förändra det?

– Det där är ju EU-regler och de är väldigt svåra att förändra, säger Elin Tibblin.

Läs mer om turerna kring Avies:

Kritiserat flygbolag ges nya linjer

Fyra år till med Avies

Polisen slutar flyga med Avies

Avies: "Inte ett enda dödsfall"

Mer kritik mot skandalflyget

Tuff kritik mot flygbolaget Avies

"Hade aldrig hänt ett svenskt bolag"

Haverikommissionen varnar för estniskt flygbolag

Mer läsning

Annons