Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik för dålig koll på extraknäcken

Revisorerna kritiserar Härjedalens kommun för bristande rutiner när det gäller att hålla reda på om personalen har andra jobb. Det finns ingen samlad bild av hur många anställda som har extrajobb och vad de i så fall består av.

Annons

Härjedalens kommuns revisorer riktar kitik mot kommunen när det gäller att hålla reda på personalens extraknäck. Revisorerna menar att kommunens interna kontroll brister när det gäller kunskap om vilka medarbetare som har extrajobb och vad det är för jobb.

”I dagsläget finns ingen samlad dokumenterad kartläggning inom varje nämnd och förvaltning och följaktligen ingen samlad bild”, skriver kommunrevisionen i sin rapport om rutiner för kartläggning och rapportering om bisysslor.

Revisionen utnämnder samhällsförvaltningen som ”unik i detta sammanhang” eftersom förvaltningschefen bedömer att inga bisysslor förekommer bland de 170 anställda.

Revisorerna rekommenderar kommunen att använda en särskild blankett för att kartlägga personalen extraknäck. Sedan ska en chef bedöma om det extra arbetet är lämpligt eller inte.

Lägg till en beskrivning…folke bäck

– Grundförutsättningen är att alla bisysslor är tillåtna, säger Folke Bäck som är ordförande i kommunrevisionen i Härjedalens kommun, men det får förstås inte vara sådana jobb eller uppdrag som kan rubba förtroendet.

Han säger att det kan finnas olämpliga bisysslor beroende på vad man arbetar med.

– Det är bra att ha någon form av policy och att dokumentera de bisysslor som finns så att det går att avgöra om det finns tveksamma fall, säger Folke Bäck.

Annons