Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu förändras Folkets hus i Sveg - men vem ska driva verksamhet där?

I juni förra året gick föreningen som drivit Folkets hus i konkurs och sedan dess har det varit en komplicerad situation med ägarförhållande och driftansvar. Tidigare i år beslutade kommunen att sälja huset till Härjegårdar som nu påbörjar en omfattande renovering. Men oklarheter kring driften består.

Annons

Svegs Folkets hus ska börja renoveras, byta krögare

– Just nu håller vi på ta fram ett förslag för hur övre plan ska renoveras och byggas om. Sedan räknar vi med att genomföra detta under senhösten och vintern, berättar Stig Holm som är vd på Härjegårdar.

Sista september stänger restaurangen och därefter ska en ny krögare väljas som kan börja så snart renoveringen är färdig.

– Tanken är att det ska gå lite mer i sportrestaurangskonceptet men alla kan naturligtvis söka kontraket så länge de uppfyller de kritierier vi har, säger Stig Holm.

Kriterierna för restaurangen var tidigare väldigt specifika med härjedalska råvaror och flera sorters bröd till frukost. Nu har dessa reviderats och kräver endast en seriös aktör med viss erfarenhet som kan bistå med en restaurangchef och en kock.

Läs mer: Renoveringsförslag skickades tillbaka

Stig Holm, hur kommer ombyggnaden på plan 1 påverka bion och övrig verksamhet på undre planet?

– Det kommer inte påverka, nedre plan kör på som vanligt. Medan vi renoverar entrén kan det eventuellt bli förändring i hur man tar sig ner dit men det löser vi.

Hur blir det med personal och receptionen där turistinformationen finns?

– Vi har ju bara en vaktmästare som är anställd på Folkets hus och han kommer vara kvar bland annat för att köra bion och så sitter han på gott om nyckelkunskap för hur det fungerar där. Turistinformationen och personalen där är något som kommunen driver så de flyttar med den verksamheten.

Härjegårdar tog över bion tillsammans med huset men det ser ut att finnas vissa oklarheter kring vem som ansvarar över filmerna under hösten. Tanken är att en förening ska driva den men kulturchef Patrik Byström menar att tills dess har Härjegårdar ansvaret, något Stig Holm säger att de inte har. Nu bekräftar dock kommunen att man kommer köra bion fram tills en förening tar över. En förening har tillfrågats men ingenting har bekräftats och bestämts ännu.

På kommunstyrelsens möte under onsdagen skulle man ta ställning till en ny revisorsrapport som kritiserar kommunen för turerna kring Folkets hus. Rapporten menar bland annat att man investerat stora pengar på utredningar utan att ta några beslut - pengar som kunde använts bättre.

När Folkets hus konkurs blev ett faktum tvingades kommunen agera, något man borde gjort redan 2014 då inga beslut togs, men trots att det gått ett år sedan konkursen har det fortfarande inte presenterats något konkret förslag kring drift och nytta.

Läs mer: Vill renovera Folkets hus för tio miljoner

Annons