Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya spännande öl lanseras i april

/
  • Ett antal nya spännande öl lanseras på bolaget 8 april. De här finns i hyfsade kvantiteter och spänner över ett stort smakspektra.

I stort sett varje månad, året runt, släpps små kvantiteter av tillfälliga, mer exklusiva, ölnyheter. Ofta spännande och innovativa brygder från små kvalitetsbryggerier från när och fjärran. 8 april lanserades 14 nya öl med stor smakmässig variation – men hälften av dem i mycket liten kvantitet och på få bolag. De ölnyheter som jag presenterar här finns i ett 40-tal Systembutiker och kan beställas till samtliga.

Annons

Nya tillfälliga ölnyheter i april

Fynd – bästa köp

Anchor Saison, 7,2 %, USA

Pris: 35,5 cl/24,90 kr Systembolagsnummer: 11571

Omdöme: Exponerar en stor sötmaltig, brödig smak med fruktiga drag och stråk av ingefära i tilltalande, lättgillad förening. Smakrikedomen döljer föredömligt den höga alkoholhalten som här ger kropp och djup i smakbilden.

Brewdog Albino Squid Assassin, 7,4 %, Storbritannien

Pris: 33 cl/30,90 kr Systembolagsnummer: 10704

Omdöme: De innovative skottarna på Brewdog släpper aldrig ifrån sig några ointressanta öl. Här är en för mig ny bekantskap med en läckert pomeranslik frukt och rik maltighet med knäckiga stråk, från hårdrostad malt, och med tydlig, uppstramande humlebeska. En mycket karaktärsfull och smakrik ale – gjord på både korn- och rågmalt – som är lättdrucken trots hög alkoholstyrka.

-

Bra köp – mycket för pengarna

Buxton/Trolltunga Gooseber Sour IPA, 6,3 %, Storbritannien

Pris: 33 cl/32,90 kr Systembolagsnummer: 11295

Omdöme: En verkligt personlig och annorlunda IPA där krusbärsjuice tillförts maltbrygden vilket gett en mycket frisk, påtagligt krusbärssyrlig, ton i den fruktiga, inte påtagligt beska IPA-stilen. Trevlig aperitiföl.

Anchor Old Foghorn Barleywine Syle Ale, 8,8 %, USA

Pris: 35,5 cl/32,90 kr Systembolagsnummer: 11494

Omdöme: Härligt smakrik ale med bussiga givor av rostad malt i en fruktig, chokladig, närmast gräddigt fet, delikat smuttölstil av klass. Utmärkt som sällskapsöl men kan även fungera fint till smakrika ostar och mustiga kötträtter.

-

Prisvärt

Temple Garden Yuzu Ale, 6 %, Japan

Pris: 33 cl/38,90 kr Systembolagsnummer: 11894

Omdöme: Intressant men något vek japansk ale med inslag av röd citrus, enbär och milda kryddor – och med viss beska. Dock väl försynt för min smak, man kunde ha tagit ut svängarna mer. Men okej val till svensk husmanskost på exempelvis fläsk.

Draget Kanal Dubbel IPA, 8,5 %, Sverige

Pris: 25 cl/28,90 kr Systembolagsnummer: 11499

Omdöme: I doften dominerar söta malt- och frukttoner som går igen i den generösa glycerolfeta smaken med drag av torkade aprikoser. Beskan är som sig bör påtaglig i denna dubbel-IPA. Den höga alkoholhalten är tyvärr inte helt integrerad i smakbilden utan eldar på lite väl mycket, speciellt i eftersmaken. Men ett välgjort, om än något dyrt, smuttöl är det förvisso.

Hanssens Oude Gueuze, 6 %, Belgien

Pris: 37,7 cl/62,50 kr Systembolagsnummer: 11423

Omdöme: Endast för surölsnördar, det kan fastslås direkt. Det här spontanjästa ”urölet” är illsurt med massor av citrusfrukt i smaken med drag av askorbinsyra och vinäger. Endast för de invigda.

Annons