Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vita godbitar kommer på beställning

/
  • Vita delikata viner från beställningssortimentet. Ger mycket smakvaluta för pengarna.

En ny laddning om flera hundra viner från beställningssortimentet har hamnat under den smakmässiga luppen för analys. Och även denna gång fann vår vinprovare Sune Liljevall en hel del intressant och högst rekommendabelt. Denna vecka tipsar han om de allra bästa vita köpen bland flera hundra testade. Senare redovisas de röda.
Enklast beställs vinerna på systembolagets hemsida, och kan hämtas efter cirka en vecka.

Annons

Verdicchio hör till Italiens allra bästa vitvinsdruvor. Ett par viner från Marche vidimerar detta på nytt. Vigna Novali Classico Riserva, 139 kr, liksom Atavico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, 99 kr är både utmärkta val som ger mycket karaktär och kvalitet för pengarna. Det gör onekligen också sydafrikanska Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay, 89 kr, som bjuder på en generös fruktighet tillsammans med delikata, rostade fataromer som gör sig fint inte minst till grillade eller panerade fiskar.

Till smakrika fiskar och skaldjur kan också gärna den för priset imponerande vita bourgognen Viré Clessé Cuvée Spéciale, 139 kr, gärna väljas.

Chablis är ju ett klassiskt val till skaldjur och mer neutrala fiskrätter. Men numera finns det många fullgoda alternativ. Bohemia by Chromy Chardonnay, 149 kr, från svala Tasmanien är ett som exponerar en mycket frisk, mineraltonad, aptitretande stil med sval elegans och stringens – inte olik den franska sannolika förebilden. Imponeras också av en riktigt delikat vin på druvan viognier från Provence.

Goda vita viner i beställningssortimentet

Fynd – bästa köp

Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay 2014, Sydafrika

Pris: 89.00 kr Systembolagsnummer: 78545

Omdöme: Här bjuds en generös, vital fruktighet tillsammans med rostade fataromer i en balanserad, god stil som gör sig fint till grillad eller panerad fisk och ljusa kötträtter. Ger överraskande mycket kvalitet för pengarna.

Vigna Novali Classico Riserva 2011, Marche, Italien

Pris: 70550 Systembolagsnummer: 139.00 kr

Omdöme: Ett underbart vin på verdicchiodruvan med honungstonad aprikos- och citrusaromatisk smak med pikanta mineralinslag och välavvägd, försynt fatton. Passar till såväl smakrika fiskar som till ljusa kötträtter och lagrad ost, men är även njutbart på egen hand.

Viré Clessé Cuvée Spéciale 2014, Bourgogne, Frankrike

Pris: 139.00 kr Systembolagsnummer: 70569

Omdöme: Kalasgod vit bourgogne med rik smak av mogna äpplen, päron och citrus tillsammans med delikata ekfatstoner. Bra val till smakrika fiskar, kyckling och andra ljusa kötträtter.

Bohemia by Chromy Chardonnay 2014, Tasmanien, Australien

Pris: 149.00 kr Systembolagsnummer: 2235

Omdöme: Ett mycket chablislikt, mineralmättat, friskt chardonnayvin från svala Tasmanien som imponerar stort med sin delikata, stringenta äppelfruktighet, citruslika syra och försynta ekfatston i eftersmaken. Fram med ostronen!

-

…också bra köp

Petit Albet 2014, Penedès, Spanien

Pris: 84.00 kr Systembolagsnummer: 71941

Omdöme: Riktigt gott, vitalt torrt vitvin med fräsch syra och mineralpigg elegant, sval frukt. Producenten hör till Spaniens första helt ekologiska producenter.

Atavico Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2014, Marche, Italien

Pris: 99.00 kr Systembolagsnummer: 71212

Omdöme: Ett rent, friskt och mineralrikt vin med en liten päronton och försynt blommighet i fisk- och skaldjursvänlig, välgjord stil. (Produceras utan användande av några sulfiter)

Château Routas Viognier 2013, Provence, Frankrike

Pris: 109.00 kr Systembolagsnummer: 78891

Omdöme: Trevlig viognier i lagom aromatisk stil med god syra och aptitretande mineraltoner i en välgjord stil som kan passa bra till det mesta från hav och sjö, till asiatiskt kryddig mat och grillade grönsaker.

Méthode Ancienne Chardonnay 2013, Sydafrika

Pris: 253.00 kr Systembolagsnummer: 74609

Omdöme: Kostar det så smakar det. En rik, närmast tropiskt fruktig, chardonnay med nötiga fattoner tillsammans med en balanserande syra i en egensinnig god stil som passar utmärkt till grillade fiskar och ljusa kötträtter, exempelvis majskyckling.

Annons