Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre nya läkare på ingång till Sveg

Tongångarna är positiva på Svegs hälsocentral, tre nya distriktsläkare är kontrakterade och en ny målbild är uppsatt. Ett spår är att hälsocentralen ska ta fler patienter direkt via en "lättakut".

Annons

Hälsocentralen i Sveg har under många år brottats med problemen att den varit svårtillgänglig. Telefonköerna har varit långa och väntetiderna likaså. Men nu andas det optimism på alla plan.

– Det har inte varit en tillfredsställande tillgänglighet men vi har satt upp nya mål och ett viktigt spår är vår lättakut där det ska gå att få hjälp direkt utan att boka tid, säger den nya verksamhetschefen Maria Carlund.

En av de nya läkarna är bekant för boende i Svegsområdet. Marcus Weinemacher har jobbat på hälsocentralen tidigare och är född och uppvuxen i Sveg. De övriga två är ett holländskt par, båda erfarna distriktsläkare med goda meriter från såväl Holland som tidigare tjänstgöring i andra länder. De värvades av landstinget på en jobbmässa i Holland och efter att ha tittat på olika alternativ i länet föll valet på Sveg.

– Det gjorde det lättare för mig att komma tillbaka då det känns bättre att jobba tillsammans med fast personal, säger Marcus Weinemacher.

Ytterligare en eller två läkare kommer att anställas för att klara de mål som satts upp.

– Det finns ett vårdbehov som inte möts upp. Delvis har det berott på egna murar som byggts upp men vårt mål är att det ska vara lätt att komma i kontakt med hälsocentralen i Sveg och det ska gå snabbt att få hjälp, förklarar Maria Carlund.

– Vi måste klara av det för att vinna tillbaka de personer i Svegsområdet som listat sig hos andra hälsocentraler, förklarar Marcus Weinemacher som hoppas på en positiv utveckling.

Förutom att tre nya läkare anställts så är även en ombyggnad av lokalerna på gång.

– Ombyggnaden är också viktig. Som det är byggt nu är det väldigt ineffektivt och svårarbetat men vi är på rätt väg och jag känner mig förhoppningsfull. Jag trivdes bra här i Sveg tidigare men arbetet var för tungrott. Nu lämnar jag en väl fungerande hälsocentral för att komma tillbaka, så det är klart att jag tror att det här kommer att bli bra för såväl oss i personalen som för de som har ett behov av vård, säger Marcus Weinemacher.

Heléne Forsberg, tf enhetschef, Maria Carlund, verksamhetschef och Maria Larsson, sjuksköterska, hoppas på en positiv spiral när det gäller verksamheten på Svegs hälsocentral.

Annons