Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt Norrlandsderby avslutar sommaruppehållet: "Matchen är viktig"

Senast lagen möttes slutade det med storseger för GIF Sundsvall. Trots det finns inte några tankar på revansch från Östersunds FK:s håll när lagen i morgon möts i genrepet inför höststarten. "Om vi börjar tänka på det som hänt tidigare kommer vi in på fel spår", säger ÖFK-tränaren Graham Potter.

Annons

Live: Stilla fotbollshungern! Se matchen mellan ÖFK och GIF Sundsvall på Svegs IP här

GIF Sundsvall var överlägset i det historiska allsvenska derbyt på Norrporten Arena för en dryg månad sedan. I morgon är Svegs IP i Härjedalen spelplats för nästa drabbning mellan lagen och nu väntas matchen ha en annan karaktär.

Läs också: Han såg till att det blev ett Norrlandsderby under EM-uppehållet: "Vill att det ska bli en tradition"

– När vi startar finns det alltid ett tävlingsmoment, men det handlar inte om att ta poäng den här gången. Att vi ska förbereda oss inför matchen mot Jönköping är det som är viktigast, säger ÖFK-tränaren Graham Potter.

Känner ni att ni nu har något att bevisa efter den förra matchen?

– Nej, inte i den här matchen. Vi ser det inte på det sättet. Det här är en träningsmatch som vi ska använda som förberedelse. Om vi börjar tänka på det som hänt tidigare kommer vi in på fel spår, säger Potter.

Michael Omoh och Kristinn Steindórsson i närkamp under Norrlandsderbyt på Norrporten Arena.

GIF-tränaren Joel Cedergren är inne på samma spår som sin kollega i Östersund.

– Vi vill alltid spela våra matcher som att de är viktiga, men det blir en annan karaktär när det är träningsmatch. Det blir inte riktigt samma nerv, men matchen är viktig för oss, säger Cedergren, som vet vad han vill se från sitt lag.

– Vi är ett lag som gärna vill bygga vårt spel med kontroll framåt. När vi får situationer där vi har fördel av boll vill vi kunna spela avgörande passningar bakom backlinjen eller inlägg. Det har vi tränat på och det skulle jag gärna se i offensiven. Sedan har vi haft en bra defensiv under våren, så det vill vi fortsätta utveckla. Vi tycker att vi har gjort en bra vår, men det finns definitivt saker som kan bli bättre. Vi hoppas få se lite av det i morgon, säger Cedergren.

Läs också: Målvaktsdoldis Charlie Bryant kom från ingenstans och blev matchens lirare – nu får han försöka slå sig in i ÖFK:s trupp

När Östersunds FK tidigare i veckan spelade mot Djurgårdens IF fanns flera inlånade spelare från Ytterhogdals division 3-lag med i startuppställningen. Målvakten Charlie Bryant och mittfältaren Curtis Edwards har fortsatt att träna med ÖFK under veckan och kommer finnas tillgängliga till morgondagens match, då Haraldur Björnsson dras med en handskada.

– Det var planerat att Charlie skulle träna med oss inför matchen mot Jönköping, för att täcka för "Harry". Curtis är med nu och båda kommer att vara involverade i matchen mot Sundsvall, sedan får vi se vad som händer.

Charlie Bryant blev matchens lirare för ÖFK mot Djurgården.

Då Jamal Blackmans lån löpt ut finns bara två målvakter tillgängliga för ÖFK i dagsläget. Att behålla Bryant skulle kunna bli aktuellt.

– Han är ett alternativ, men det är för tidigt att säga något. Han gjorde det bra mot Djurgården och vi har bara två målvakter, så vi kommer antagligen behöva göra något. Men det är för tidigt att säga något om.

Kommer Aly Keita att starta i morgon?

– Ja, det kommer han, berättar Potter, som inte kunde berätta mer om trupputtagningen under fredagsförmiddagen.

– Vi väntar på att se hur det är med Sam Mensah, som hade lite problem med sitt knä. Vi får se hur han reagerar. Startelvan kommer att vara ungefär som mot Rosenborg. Vi hoppas att Alex Dyer och Fouad Bachirou kan vara med i matchen. Utöver dem är det bara Jamie Hopcutt, Sebastian Lundbäck och Ronald Mukiibi som inte kommer att vara i truppen.

Ronald Mukiibi fick en smäll mot låret i matchen mot Malmö som fortfarande gör sig påmind.

– Han har återhämtat sig bra, men Jönköpingsmatchen kanske kommer lite för tidigt för honom, säger Potter.

Läs också: Islands succé ger miljonregn över GIF Sundsvall: "Ju längre de är kvar desto mer får vi"

I GIF Sundsvall är mittbacken Marcus Danielson, som storspelat under våren, osäker inför morgondagen.

– Marcus Danielson fick en smäll i går och är osäker. Jonathan Malmberg är inte tillgänglig på grund av en skada i baksida lår, men i övrigt har vi alla tillgängliga så det ser bra ut, säger Cedergen, som tillsammans med Roger Franzén tar ut startelvan under lördagen.

Marcus Danielson är ett osäkert kort inför morgondagen, men Joel Cedergren tror inte att matchen mot IFK Göteborg ska vara i fara för backkuggen.

Om startelvan kommer att likna den som är tänkt att starta mot IFK Göteborg i den allsvenska omstarten är inte säkert, enligt Cedergren.

– Det behöver det inte vara. Vi kommer att rotera på spelare. Vi kommer få möjlighet att träna en taktisk flexibilitet i den här matchen.

Annons