Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vemdalskille blixtinkallad till allsvenskans heta Stockholmsderby: "Jag fick kasta mig i en taxi"

Djurgårdsmålvakten Andreas Isaksson skadade sig på uppvärmningen inför allsvenska derbyt mot Hammarby. Då fick Oscar Jonsson från Vemdalen hastigt ändra sina planer.
– Jag låg hemma i soffan för att se matchen på tv när sportchefen ringde, säger 19-åringen.

Annons

Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson skadade sig på uppvärmingen inför derbyt mot Hammarby i måndags. Då blev det snabba ryck för 19-årige Oscar Jonsson (infälld) från Vemdalen som kallades in som reservmålvakt.

Det glödheta allsvenska derbyt på Tele 2 Arena tog olyckligt slut redan innan det börjat för landslagslegendaren Andreas Isaksson. Efter ett felsteg tvingades Djurgårdens givne förstemålvakt kasta in handduken.

– Det var 20 minuter in på uppvärmningen när det kom ett inlägg som gjorde att jag var tvungen att backa ganska fort och ta ett steg åt sidan. Då kände jag hur det högg till i ljumsken, säger Andreas Isaksson, till Djurgårdens IF:s hemsida.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson tog snabbt upp telefonen och kallade in Oscar Jonsson för att ta plats på bänken.

– Jag fick kasta mig i en taxi och ta mig dit direkt, säger Oscar Jonsson.

Från bänken fick han sedan både se sitt Djurgården förlora tungt med 2–4 mot Hammarby, och dessutom se supportrarna storma planen och tvinga fram ett halvtimmes avbrott innan matchen kunde avbrytas.

– Det är oerhört tråkigt. Vi är ju där för att spela match och supportrarna borde sjunga och stötta oss i stället, säger Oscar Jonsson.

Han fick nyligen samma tråkiga upplevelse, då när han stod i målet.

– Även i vår U21-match mot Hammarby gick supportarna emot varandra och matchen fick avbrytas, säger Oscar Jonsson.

Härjedalingen har stått som tredjemålvakt i Djurgårdens allsvenska trupp och tränat med A-laget hela säsongen. Men matcherna har han spelat i U21-serien samt med Håbo i division 2 – och visat riktigt bra form.

– Andra delen av säsongen har gått väldigt bra. Det har blivit några nollor med Håbo och i Djurgårdens U21 tre nollor på fyra matcher. Tyvärr förlorade vi 1–2 mot Hammarby i U21:s slutspelserie, vilket gjorde att vi inte tog oss till finalen där, säger Oscar Jonsson, som också imponerat i blågult.

Han hade tidigare tre P17-landskamper och nu en med P19 i en trenationersturnering i Finland. Oscar Jonsson var där starkt delaktig i att Sverige lyckades vända och vinna 2–1 mot hemmanationen.

– Det var mitt under tiden där jag hade bra "flow" och det gick väldigt bra tycker jag. Jag fick göra ett par ingripanden och höll oss nästan kvar i matchen där i underläge 0–1, och sedan kunde vi göra två mål och avgöra i andra, säger Oscar Jonsson.

Han har även suttit på bänken tidigare i allsvenskan när Kenneth Höie var skadad. Oscar Jonsson var då också nära debut i högsta serien när Andreas Isaksson efter en duell mot Falkenberg funderade på att kliva av. Men den godbiten har han kvar.

– Är man med i truppen så måste man vara förberedd på spel, och jag känner mig redo, säger Oscar Jonsson.

Läs även: Vemdalskillen Oscar Jonsson nära inhopp i Allsvenskan när Andreas Isaksson fick en smäll

En röntgenundersökning av Andreas Isakssons ljumske visade på en mindre skada, men tillräckligt svår att det krävs rehab i ungefär fyra veckor innan han kan vara tillbaka.

Därmed är hans säsong över. Men samtidigt förlängs säsongen för Oscar Jonsson.

– Det hade ju varit träningar med laget hur som helst, men nu lär jag få hänga med på matcherna i allsvenskan också. Man vill ju helst spela, men det är speciellt bara att värma upp inför den publiken, säger Oscar Jonsson.

Djurgårdens kvarvarande program är Jönköpings Södra på måndag, sedan Helsingborg borta, Häcken hemma och avslutande Sundsvall borta.

Sedan går Oscar Jonssons kontrakt med Djurgården ut. Men Vemdalskillen stannar gärna kvar fler säsonger i huvudstadsklubben.

– Jag trivs bra här och hoppas på förlängning, säger han.

Läs även: Länets stora målvaktstalang om att träna med Andreas Isaksson i Djurgården

Annons