Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa Håkansson-Fermbäck efter femte topplaceringen denna vecka: "Gick ganska bra till slut"

Under de senaste fem dagarna har Elsa Håkansson-Fermbäck, Vemdalens IF, startat i fem lopp och haft placeringsraden 1–4–1–1–3. Då hoppas 18-åringen från Vemhån på att kunna avsluta veckan med ytterligare en topplacering och att hon får förnyat förtroende i Europacupen.

Annons

Elsa Håkansson-Fermbäcks vecka rivstartade med två super-G-tävlingar i Hemsedal under tisdagen. Håkansson-Fermbäck vann där den ena tävlingen och slutade fyra i den andra, trots att hennes tävlingsvana i disciplinen är liten.

– Jag har inte planerat att köra mer super-G den här säsongen men det var tränaren som tyckte att det passade bra för de andra disciplinerna att få lite fart, berättar Håkansson-Fermbäck som hittade känslan i backarna i Norge.

– Det jag har tränat på satt på tävlingen och det kändes väldigt bra att det fungerade.

Läs också: Jonna och Elsa snabbast i Hemsedals SG

Elsa Håkansson-Fermbäck har haft en både intensiv och framgångsrik vecka.

Hon följde upp tisdagens fina placeringar med att vinna de två storslalomtävlingarna i Hemsedal under onsdag och torsdag. Onsdagens seger var en ren utklassning där hon hade 1,2 sekunder ner till tvåan.

– Jag tyckte själv att åkningen var bättre i första åket den andra tävlingen, men då stämde inte det riktigt i andra åket i stället.

Efter en dags vila var det under lördagen dags för ny tävling på en ny tävlingsort, Fjätervålen. Då startade Elsa Håkansson-Fermbäck lite sämre i det första åket men lyckades trots det ta sig upp på pallen igen efter ett starkt andraåk.

– I dag var det ingen toppendag. Första åket vet jag inte riktigt vad som hände. Det var lite annat underlag här och då var man inte riktigt van vid det. Till andra åket hade jag kommit igång och var lite revanschsugen, så det gick ganska bra till slut.

Efter veckans topplaceringar hoppas Vemdalstalangen på att få förnyat förtroende i Europacuplaget.

– Jag hoppas att jag kan få köra fler EC-tävlingar den här säsongen, säger Håkansson-Fermbäck, som var uttagen till EC-tävlingar i Trysil tidigare i december.

Där lyckades Håkansson-Fermbäck inte lika bra när hon missade att ta sig till andra åket i storslalom och körde ur i båda slalomtävlingarna.

– Det kändes inte som att jag hade kommit igång teknikmässigt i båda grenarna. I storslalomen kom jag ner i alla fall, men det var dålig åkning. Slalomen kändes ändå ganska bra, men då blev det två urkörningar i stället.

Till morgondagens avslutande tävling hoppas hon kunna behålla känslan från det andra åket i lördagens tävlingar och att hon kan behålla den fina raden av placeringar från tidigare i veckan.

– Jag siktar på pallen, men det hänger så klart på hur både jag och andra presterar, men sitket är i alla fall inställt på pallen, säger Håkansson-Fermbäck, som efter söndagens tävlingar återgår till studierna på Vintersportgymnasiet i Östersund innan en julledighet väntar.

Annons